Slunečnicová semínka jsou chutná a zdravá. Upečte si z nich rychlý chléb

slunecnice
Zdroj: Shutterstock

Mezi největší přednosti přidávání slunečnicových semínek do jídla patří pozvolnější uvolňování cukru a snížení hladiny cukru v krvi. Ze slunečnicových semínek lze vyrobit i mouku, ta může být zdravější variantou mouky v celé řadě pokrmů. Zkuste si udělat třeba rychlý slunečnicový chléb dle našeho receptu.

Zdravotnický magazín Pharm Easy uvádí celou řadu benefitů, které přináší použití slunečnicových semínek v přípravě pokrmů.

Zdravotní benefity slunečnicových semínek

Především vitamin E, zinek a selen, které jsou v slunečnicových semínkách obsaženy, jsou označovány jako posilovače imunity. Vitamin E zvyšuje imunitní reakce a chrání před řadou infekčních onemocnění. Je také silným antioxidantem a zabraňuje volným radikálům poškozovat zdravé buňky v našem těle.

Zinek chrání tělo před záněty, alergiemi a napadajícími patogeny, čímž předchází infekcím a celkově zvyšuje imunitu. Selen snižuje záněty a posiluje imunitu. Pomáhá také snižovat oxidační stres z volných radikálů.

Slunečnicová semínka jsou také bohatá na kyselinu olejovou a linolovou a mají nízký obsah nasycených tuků a sodíku. Obsahují také hořčík, draslík a vlákninu.

Pomáhají snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu. Jejich konzumací se také snižuje výskyt arytmií. Všechny tyto účinky jsou prevencí před vznikem kardiovaskulárních onemocnění.

Slunečnicová semínka jsou užitečná u pacientů s cukrovkou 2. typu. Mezi některé příznaky nemoci patří zvýšená žízeň a hlad, časté močení, nevysvětlitelná ztráta hmotnosti, únava a rozmazané vidění.  

Další důležitou složkou je vitamin B6, který zlepšuje náladu a koncentraci. Dlouhodobě se používá pro dobrou paměť.

Další z této řady vitamínů s označením B1 (thiamin) pomáhá rozkládat sacharidy, bílkoviny a tuky ve stravě a mění je na energii. Doporučuje se konzumovat při tréninku zaměřeném na budování svalové hmoty.

Obsažené železo je pak důležitou prevencí proti anémii.

Překvapivě jsou semínka slunečnice součástí diet

I když jsou slunečnicová semínka kalorická, jsou bohatá na živiny, které mohou pomoci při hubnutí. Proteiny, tuky a vláknina jsou obzvláště syté, díky čemuž jsou slunečnicová semínka optimální volbou pro malou svačinu. 

Jen je nutné dodržovat doporučené množství, a to si předem odvážit. Semínka jsou malá a lahodná a snadno se konzumují, a je tak těžké odhadnout, jaké množství je ještě únosné. Navíc mají jemnou ořechovou chuť a křupavou texturu.

Slunečnicová semínka mohou být součástí zdravého jídelníčku, když je konzumujete střídmě a namísto kalorických, nezdravých svačin. Optimální množství je do 30 g.

Zařadit slunečnicová semínka do jídelníčku jde jednoduše tak, že se použijí k výrobě běžně pečeného chleba. Pokud jde o použití mouky ze slunečnicových semínek, tak ta je součástí keto diet.

Snadný a rychlý slunečnicový chléb pečený ve formě

Na přípravu budete potřebovat 0,5 kg tmavé pšeničné chlebové mouky, 100 g ovesných vloček, 0,5 l vlažné vody, lžičku soli, lžičku cukru, 2 lžičky sušeného droždí, 100 g vyloupaných slunečnicových semínek a tuk na vymazání formy.

Pracovní postup

Do větší mísy se dá mouka, která se předtím přeseje. Pak přijdou na řadu vločky, sůl a sušené droždí. Cukr se rozpustí ve vlažné vodě a postupně se vpravuje do sypké směsi a vytváří se těsto. Lze to dělat v robotu hnětacím hákem nebo ručně.

Těsto je třeba chvíli zpracovávat, aby přestalo být lepkavé. Vytvoří se bochánek a ten se nechá přikrytý na teplém místě kynout.

Když těsto zdvojnásobí objem, přidají se semínka, znovu se těsto prohněte a vloží do formy, kde se nechá opět kynout. Je třeba zvolit vhodnou velikost formy, protože těsto hodně zvětší svůj objem.

Mezitím se nahřeje trouba na 200 °C a chléb se peče asi 35 minut. Poté se vyjme z formy, otočí se a vloží se na plech, kde se dopeče. Nechá se vychladnout na mřížce.

Zdroj: Eating Expired, Pharm Easy, WebMD, ReasearchGate, Deco doma

Autor: Lída Kropáčková

Přidat na Seznam.cz