Banány: jaké účinné látky obsahují a jak působí na naše zdraví?

Banány v Jižní Americe
Banány

Banány patří mezi celosvětově nejoblíbenější ovoce, neboť jsou chutné a zdravé. Na druhou stranu právě ze zdravotního hlediska jsou banány na pultech obchodů poněkud problematické.

Cesta banánů z Nové Guineji do celého světa

Banán je plodem banánovníku, tedy rostliny, k jejíž domestikaci došlo v jihovýchodní Asii. Pravděpodobně se tak stalo na druhém největším ostrově světa, na Nové Guineji, a to už možná před 10 000 lety. Není bez zajímavosti, že právě tento ostrov je jedno z pěti míst planety Země, kde došlo nezávisle na jiných oblastech k vynálezu zemědělství. Banány se v každém případě začaly postupem často pěstovat také na dalších místech planety Země. Z Evropanů je poprvé zřejmě ochutnal Alexander Veliký v Indii, do Evropy se ovšem ve větším množství dostaly později.

Kde banán ochutnat? Rozhodně v tropech!

Banány si lze dnes zakoupit naprosto všude, což ještě před rokem 1989 třeba u nás rozhodně neplatilo (viz níže). Ovšem pozor! Jak asi potvrdí každý cestovatel, není ovoce jako ovoce, což platí především pro tropické druhy. Ty totiž musí cestovat často tisíce a tisíce km, než se dostanou na pulty obchodů. Sklízeny jsou tedy ještě před uzráním. Když ovšem ochutnáte ovoce, jež dozrálo přímo na plantáži, chuťově se značně odlišuje. Pokud vás tedy cestovatelské aktivity zavedou na místo v tropech, kde rostou banánovníky, rozhodně si dopřejte banán z místního tržiště.

Jaké druhy banánů si můžete pořídit?

Většina Čechů zná žluté banány, jenže k dispozici máme více druhů. Věděli jste např., že si lze pořídit i červené banány, které pocházejí ze Střední Ameriky? Chuťově se přitom příliš neliší. V některých obchodech si lze zakoupit také baby banány, které, jak sám název napovídá, jsou menšího vzrůstu. Bývají navíc dražší, na druhou stranu jsou považovány za chuťově nejlepší. A zmínit musíme i banány plantain, jež je sice možné konzumovat syrové (musejí být ovšem zcela černé!), ale používají se především na vaření.

Jsou banány opravdu zdravé? Ano, jenže…

Banán bývá všeobecně nazýván zdravou potravinou. Protáhlé ovoce skutečně obsahuje mnoho účinných látek (konkrétně draslík, vitamin B6, vitamin C, hořčík, měď, mangan, sacharidy, bílkoviny a tuky) jako vitamíny a minerály. Navíc je cenným zdrojem jednoduchých sacharidů, které tělo nemusí složitě zpracovávat, takže nám dodává mnoho energie. To vše ale platí v ideálním případě. Banány se totiž sklízejí nedozrálé (ještě zelené), často cestují přes půl světa a dozrávají v tzv. dozrávárnách, což má negativní vliv na množství obsažených účinných látek.

Zajímavosti o banánech

  • Fronty na banány hlavně před Vánoci jsou jedním ze „symbolů“ komunistického režimu. A i když jste se k tomuto ovoci nakonec se štěstím dostali, obvykle jste si mohli koupit pouze omezené množství.
  • Vzhledem k tomu, že jsou banány tropickým ovocem, měly by se skladovat v teple. Časem sice zhnědnou, nicméně to není projevem zkažení, ale naopak zralosti.
  • Banány se pěstují i v Evropě. Ačkoli se říká, že největším evropským producentem tohoto ovoce je překvapivě Island (kde rostou ve sklenících), ve skutečnosti jde o Španělsko. Většina tamější produkce se ovšem omezuje na Kanárské ostrovy, které leží u Afriky.
  • Banány jsou oblíbené po celém světě. Odhady dokonce hovoří o tom, že se každoročně zkonzumuje kolem 100 miliard kusů.
  • Myslíte si, že banány rostou na stromech? Omyl! Banánovník (Musa) je rod bylin. Některé z nich přitom mohou měřit až 16 m, což z nich činí jedny z nejvyšších bylin na světě.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 61
    Shares


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*