Zpěvačka Anne-Marie trpí emetofobií a má hrůzu z nových potravin. Pomohlo jí vegetariánství

Zdroj: Shutterstock

Fobie dokážou pořádně zkomplikovat život. A co teprve, když vám brání v takové věci, jako je konzumace potravin. Britská zpěvačka Anne-Marie trpí emetofobií a zkoušení nových pokrmů je pro ni noční můrou.

Fobie ze zvracení

Nikdo nemá rád, když je mu špatně. Ale pro lidi s emetofobií je představa, že by měli zvracet – nebo se dívat na to, jak je někomu jinému špatně – dostatečná k tomu, aby se dostali do spirály úzkosti.

V důsledku toho se mnoho lidí s emetofobií neboli strachem ze zvracení snaží udělat vše proto, aby neonemocněli a vyhýbají se jídlu v restauracích nebo konzumaci určitých potravin, o kterých si nejsou jisti, zda jim po nich nebude špatně.

S uvedenými problémy se potýká také zpěvačka a porotkyně soutěže Voice UK Anne-Marie, která se nedávno svěřila se svými problémy s emetofobií v podcastu Off Menu.

Jedla pouze sendviče

V rozhovoru s moderátory Edem Gamblem a Jamesem Acasterem hvězda prozradila, jak jí strach ze zvracení až do posledních let bránil „experimentovat“ s jídlem.

„Vyrostla jsem na filadelfských sendvičích,“ řekla a vysvětlila, že její omezující stravování pramenilo ze strachu z nemoci.

„K obědu jsem si dala sýrový sendvič, přišla domů a k večeři jsem si dala dva sýrové sendviče. Nejedla jsem žádnou zeleninu, žádné ovoce, jen sýrové sendviče.“

Pomáhá jí vegetariánství

Anne-Marie zdůraznila, jak její emetofobie ovlivnila její stravovací návyky po celý život a vysvětlila, že jí vegetariánská strava pomáhá snižovat úzkost z jídla, protože se bojí, že jí bude špatně z masa (což je častý strach lidí trpících emetofobií).

„Mám takový strach [ze zvracení], že si myslím, že mě to podvědomě přimělo neexperimentovat s jídlem, až do posledních tří let. Nikdy jsem nechtěla nic zkoušet. A myslím, že proto mi vyhovuje i vegetariánský život, protože mám pocit, že mi nebude špatně.“

Důležitá osvěta

Prozradila, že v minulosti navštívila hypnoterapeuta, aby svou fobii překonala a díky tomu začala zkoušet nové potraviny.

„Asi před pěti lety jsem zkusila rajčata a začala jsem jíst jen cibuli. Pořád jsou trochu divné, ale myslím, že mi chutnají. Stalo se to časem.“

Vzhledem k tomu, že emetofobie je jednou z nejrozšířenějších fobií na světě (která neúměrně postihuje ženy), je osvěžující vidět někoho tak slavného, jako je Anne-Marie, mluvit o svém boji – obzvlášť tak otevřeným a upřímným způsobem.

Zdroj: Stylist, Daily Mail, Mirror, Off Menu

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz