Zkuste to po anglicku a připravte si čaj s mlékem. Jaké jsou jeho výhody a vedlejší účinky?

Zdroj: Shutterstock.com

Čaj je jedním z nejoblíbenějších nápojů na světě a má se za to, že jeho pití přináší různé zdravotní výhody. Ve Velké Británii a některých dalších částech světa se čaj běžně pije s mlékem. Jak ale přidání mléka ovlivňuje účinky čaje?

Na otázku, proč se začal čaj pít s mlékem, existuje několik teorií. Odpovědí může být například luxusní porcelán, kdy přidané mléko zabraňovalo nežádoucím skvrnám z čaje. Nnavíc ochlazovalo, aby nádobí při styku s vařícím čajem neprasklo.

Naopak podle některých byl čaj tak drahý, že v chudších rodinách nejdříve nalévali do šálků lacinější mléko a až poté přilévali čaj. Dle této teorie je možné dodnes poznat, z jaké rodiny Brit pochází. Pokud si nalije nejdříve čaj, který posléze dochutí mlékem, je potomek z bohatší rodiny.

Pokud váháte, zda přidat či nepřidat mléko do čaje, určitě čtěte dále.

Přínosy zeleného a černého čaje

Ačkoli zdraví prospěšné účinky mohou mít různé druhy čajů, asi nejvíce prozkoumané jsou čaje černé a zelené. Oba se vyrábějí z listů rostliny Camellia sinensis, avšak procházejí různými metodami zpracování.

Zelený a černý čaj jsou bohaté na rostlinné sloučeniny zvané flavonoidy. Tyto sloučeniny působí jako antioxidanty a pomáhají bojovat proti základnímu poškození buněk způsobenému reaktivními molekulami známými jako volné radikály.

Podle práce publikované v National Library of Medicine vysoké hladiny volných radikálů přispívají ke vzniku srdečních onemocnění, rakoviny a dalších problémů.

Konkrétně zelené čaje jsou bohaté na flavonoidy zvané katechiny, zatímco černé čaje mají vysoké množství teaflavinů. Díky těmto sloučeninám bylo pití zeleného a černého čaje ve studiích na zvířatech i lidech spojováno s nižším krevním tlakem, protirakovinnými účinky a snížením hladiny cholesterolu.

Mléko je zase bohaté na živiny, jako jsou bílkoviny, vápník a draslík, které jsou nezbytné pro optimální růst, tělesnou stavbu a zdraví kostí.

Výhody čaje a mléka

Mléčné bílkoviny mohou ovlivňovat působení čajových sloučenin, výzkumy se však různí. Vzhledem k tomu, že čaj i mléko obsahují zdraví prospěšné sloučeniny a živiny, může se zdát, že je jejich kombinace prospěšná.

Na základě studie provedené na více než 1 800 dospělých osobách v Číně bylo zjištěno, že konzumace čaje i mléka byla nezávisle na sobě spojena s nižším rizikem rakoviny dutiny ústní. Také vědci přišli na to, že mohou mít obzvláště příznivý účinek, pokud jsou konzumovány společně.

Čaj s mlékem také může pomoci při hubnutí, neboť mléko zasytí a čaj umí stimulovat metabolismus, čímž může napomáhat k rychlejšímu spalování.

A pokud trpíte na zácpy, určitě si do černého čaje přidejte mléko. Sám o sobě totiž čaj kvůli obsaženým látkám může způsobovat zácpu, mléko však tuto schopnost zcela potlačuje.

Negativní účinky mléka

Přesto některé studie naznačují, že bílkoviny v mléce mohou narušovat vstřebávání a antioxidační aktivitu sloučenin čaje. Například jedna studie, které se zúčastnilo 16 dospělých žen, zjistila, že pití dvou šálků (500 ml) obyčejného černého čaje výrazně zvýšilo průtok krve, což může ve srovnání s pitím vody přispět ke zlepšení srdeční činnosti. Pití černého čaje s mlékem tyto účinky nemělo.

Vědci tak dospěli k závěru, že kasein, druh bílkoviny obsažené v mléce, se může vázat na flavonoidy v čaji a bránit jejich působení v těle.

Naopak jiná malá studie zaznamenala, že konzumace černého čaje zvyšuje hladinu antioxidačních flavonoidů v krvi a že přidání mléka do čaje tento účinek nijak neomezuje. Zajímavé je, že výzkumníci naznačili, že delší doba louhování může vést k lepšímu vstřebávání antioxidantů v čaji bez ohledu na přidání mléka.

Sečteno a podtrženo

Na základě rozporuplných výsledků uvedených studií lze usuzovat, že mléko může do určité míry narušovat účinky čaje. Studie se zaměřovaly na černý čaj, avšak vliv přidání mléka může záviset také na druhu čaje.

Navzdory všem studiím, výhodám i nevýhodám platí, že čaj s mlékem tvoří skvělou kombinaci, jelikož mléko neutralizuje hořkost čaje.

Pozor si dejte na typ čaje. Zatímco u některých jemnějších čajů by mléko mohlo přebít všechny chutě, některé druhy, jako je třeba indický assam, chutnají s mléčným přídavkem lépe.

A jak na to? Nejlepší je začít se silným černým čajem, který si připravte podle návodu. Do něj přidejte jednu lžičku mléka, nejlépe plnotučného pro smetanovější chuť, a dále přidávejte podle chuti.

Běžné kravské mléko můžete klidně nahradit jinými alternativami, třeba sójovým, rýžovým nebo mandlovým mlékem.

Zdroj: ncbi.nlm.nih.gov/PMC4055352, ncbi.nlm.nih.gov/PMC5465813, ncbi.nlm.nih.gov/PMC6680489, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22198621, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17017850, ncbi.nlm.nih.gov/PMC4117505, ncbi.nlm.nih.gov/PMC4150247, ncbi.nlm.nih.gov/PMC5122229, ncbi.nlm.nih.gov/PMC5564831, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17213230, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17489604, healthline.com, medicinenet.com

Autor: Silvie Grulichová

Přidat na Seznam.cz