Zkuste si letos připravit netradiční cukroví z piškotového těsta podle Nadi Konvalinkové

Nada Konvalinkova
Zdroj: Profimedia

Pro každého, kdo rád peče, je piškotové těsto jedním ze základních materiálů. Jeho výhodou je, že se dá použít na celou řadu naprosto odlišných dobrot pro úplné začátečníky i zdatné kuchaře. A tentokrát inspirace přišla od oblíbené herečky Nadi Konvalinkové.

Herečka získala recept od kuchařky Václava Havla

Naďa Konvalinová se ráda svým kuchařským uměním chlubí a je nejen dobrou herečkou, ale i kuchařkou. Jejími kokosovými špalíky z piškotového těsta rozhodně nepohrdne žádná návštěva a mohou se hodit i jako zpestření pro sváteční vánoční tabuli.

Pokud jde o původ receptu, paní Naďa si rozhodně nepřisvojuje zásluhy za jeho vymyšlení, ale pro Český rozhlas Regiony uvedla, že jde o recept její kamarádky Ireny Košíkové, která byla kdysi kuchařkou a pekařkou prezidenta Václava Havla. Možná si na sladké dobrotě také pochutnával.

Zkuste si letos připravit netradiční cukroví z piškotového těsta podle Nadi Konvalinkové
Zdroj: Shutterstock

Vláčné těsto, které chutná jako čokoláda

Na kokosový pamlsek, který chutná jako tekutá hedvábná čokoláda, budete potřebovat běžné cukrářské suroviny, které se dají obstarat v každém obchodě.

Na těsto budete potřebovat 300 g polohrubé mouky, 200 g moučkového cukru, 1 vejce, 1 lžíci medu, 50 g másla, 200 ml mléka, kypřicí prášek do pečiva, lžíci sádla na vymazání plechu a dvě lžíce nastrouhaného kokosu na jeho vysypání. Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu.

Těsto z několika surovin

Do mísy se dá vejce. Přidá se med. Musí být tekutý (změkne ve vodní lázni nebo v mikrovlnce). Dále se přidává cukr a hodně změklé máslo. Všechny suroviny by se měly spolu třít tak dlouho, dokud nevznikne jemná a hladká pěna. To může zabrat i několik minut.

Postupně se přilije mléko a znovu se vše promíchá. Mouka se přidává postupně a s ní nakonec i kypřicí prášek. Výsledné těsto by mělo být řidší, bez hrudek. Na pečení je třeba plech s vyšším okrajem. Dno se vyloží pečicím papírem. Boky pekáče i papír stačí vytřít sádlem a vysypat nastrouhaným kokosem.

Těsto se vlije do pekáče a rovnoměrně rozetře. Ideální je, aby vrstva těsta měla asi 1,5 cm. Peče se v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 25 minut, něž bude povrch zlatý.

Chuť vylepší poleva a obalení v kokosu

Čas, kdy se čeká na upečený piškot, se dá využít pro přípravu polevy, ve které se bude piškot namáčet. Na polevu je třeba 250 g másla, 300 g moučkového cukru, 50 g kakaa, 5 lžic mléka, 200 ml rumu.

K dokončení sladké dobroty je také třeba 300 g strouhaného kokosu.

Poleva se připraví v rendlíku, do kterého se nasype moučkový cukr, prosáté kakao, změklé máslo a mléko. Obsah rendlíku se musí na plotně stále míchat, dokud nevznikne hladký krém. Po odstavení z plotýnky se do krému přidá rum.

Nadýchaný a vychladlý piškot se rozkrájí na obdélníky velikosti 2×3 cm. Každý kousek se jednotlivě pomocí vidličky namáčí v polevě a obaluje v kokosu.

Zdroj: regiony.rozhlas.cz, primainspirace.cz

Autor: Lída Kropáčková

Přidat na Seznam.cz