Zelofleky: Nízkosacharidový pokrm s jednoduchou přípravou

Zdroj: Shutterstock

Asi všichni známe šunkofleky a zelofleky jsou jejich nízkosacharidovou obdobou. Pokud máte doma hlávku zelí, neváhejte a vyzkoušejte společně s námi dietní a na přípravu velmi jednoduché zelofleky.

Nízkosacharidové diety

Nízkosacharidová (nebo také keto či low carb dieta) dieta omezuje sacharidy, a naopak se zaměřuje na potraviny s vysokým obsahem bílkovin a tuků.

Nízkosacharidová dieta se obvykle používá k redukci hmotnosti. Některé nízkosacharidové diety mohou mít podle Mayo Clinic kromě snížení hmotnosti i další zdravotní přínosy, například snižují riziko vzniku cukrovky 2. typu a metabolického syndromu.

Druhy sacharidů

Sacharidy se dělí na jednoduché přírodní (např. laktóza, fruktóza) a rafinované (moučkový cukr), složené přírodní (např. celozrnné výrobky) a komplexní rafinované (kupříkladu bílá mouka).

Tyto skupiny sacharidů se liší také v působení na lidský organismus. Komplexní sacharidy mají menší vliv na hladinu cukru v krvi než rafinované sacharidy a složené sacharidy jsou tráveny pomaleji.

Tělo využívá sacharidy jako hlavní zdroj energie, a jelikož nízkosacharidová dieta má za cíl snížit množství dostupných sacharidů, začne tělo spalovat uložený tuk, což vede ke snížení hmotnosti.  

Recept na zelofleky

Mezi pokrmy, které si můžete připravit právě v rámci keto diety, ale samozřejmě i jen tak, patří zelofleky. Na jejich přípravu budete potřebovat jednu menší hlávku zelí (asi 1,2 kilogramu), 200 gramů slaniny, 5 vajíček, půl kilogramu uzeného masa, 250 mililitrů smetany ke šlehání, 200 gramů sýru gouda, sůl a pepř.

Začněte přípravou zelí, které zbavte košťálu a nakrájejte jej na kostičky. Nakrájené zelí dejte vařit do vroucí a osolené vody. Zatímco se bude zelí vařit, nakrájejte na kostičky také slaninu a uzené.

Nejprve smažte samotnou slaninu a poté přidejte uzené maso a pokračujte ve smažení. Uvařené zelí sceďte a nechte vychladnout. Usmažené uzené maso se slaninou přidejte do zelí a promíchejte.

Nyní přijdou na řadu vejce, která vyšlehejte, přidejte k nim smetanu a opět šlehejte. Vyšlehaná vejce se smetanou přidejte k zelí a pořádně promíchejte. Směs přendejte do pekáče a posypte sýrem. Pečte 30 až 40 minut na 180 °C.

Zdroj: Mayo Clinic, LCHF dieta

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz