Zbavte se zápachu ze smažení. Vyzkoušejte jednoduché přírodní triky

Zdroj: Shutterstock

Kdo si občas nedá rád řízek či smažený sýr? Jednou z méně příjemných vlastností smažených pokrmů je však zápach, který po sobě zanechávají. Pokud nechcete, aby to u vás doma bylo cítit jako ve fast foodu, vyzkoušejte některé z triků na odstranění nežádoucího zápachu.

Výhodami následujících způsobů na odstranění zápachu ze smažených pokrmů je jejich dostupnost, nízká cena a přírodní charakter.

Jednoduché triky

Začneme těmi nejjednoduššími metodami, které by měly zamezit tvorbě nechtěného odéru. Poté, co začne olej na smažení bublat, do něj vsypte špetku soli nebo do něj přilijte trochu oleje studeného. Chystáte-li se smažit řízky, před vložením na pánev z nich oklepejte přebytečnou strouhanku, která by se mohla začít připalovat a zapáchat.

Ocet                     

Ocet dokáže pohltit nežádoucí zápach. Během smažení nechte na vedlejší plotýnce probublávat vodu s octem. Hrnec s octovou vodou nezakrývejte.

Hřebíček

Podobným způsobem můžete použít hřebíček, který obzvláště dobře pohlcuje zápach při smažení hranolek. Do hrnce s vroucí vodou přidejte pár kusů hřebíčku, ten vás nejen zbaví zápachu, ale sám kuchyň provoní.

Skořice celá nebo vanilkový lusk

Vánoční atmosféru si můžete navodit skořicí nebo vanilkovým luskem. Jako v předchozích případech vhoďte jednu z těch ingrediencí do vroucí vody.

Jedlá soda

Jedlá soda má mnoho způsobů využití a vhod přijde i při eliminaci zápachu. Do blízkosti sporáku postavte misku a nasypte do ní jedlou sodu, ta pohltí všechny nepříjemné zápachy.  

Plátek jablka nebo petržel

Na přípravu trochu složitější, ale efektní pohlcovač zápachu je plátek jablka. Jablko zbavené jádřince nakrájejte na plátky široké asi půl centimetru. Osušený plátek poté vložte rovnou do rozpáleného oleje ke smaženému pokrmu. Až plátek jablka zhnědne, nahraďte ho novým.

Pokud nemáte jablko nebo se vám ho nechce krájet, stejný účel splní také petrželka vložená na pánev do vroucího oleje.

Citron

Zvláště při smažení ryb přijde vhod citronová šťáva. Vytřete s ní pánev a nejen že zmizí zápach ze smaženého, ale také dodáte pokrmu citronovou příchuť.

Pokud se chcete pouze zbavit nepříjemného zápachu, po dosmažení vhoďte do hrnce s vodou plátky citronu a nechte zahřívat.

Elixír z koření

Pokud všechny uvedené metody z nějakého důvodu selžou, vyzkoušejte nejsilnější přírodní pohlcovač. Až dosmažíte, přidejte do hrnce s vodou pět lžic octa, pár bobkových listů, půl lžičky skořice a kůru z jednoho pomeranče. Přísady zahřívejte na mírném plameni zhruba 15 minut a poté jen nechte stát na plotně.

Zdroj: Bydlení snů, Mix 24, AAzdraví

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz
  •  
  •  
  •  
  • 3
  •  
  •  
  •  
  •