Zásuvku pod troubou nevyužíváte tím správným způsobem. Může nahradit mikrovlnku

upecené_jidlo
Zdroj: Shutterstock

Zásuvku pod troubou většina lidí používá špatně, a dokonce ve většině případů ani netuší, k čemu by vlastně měla sloužit a za jakým účelem ji výrobce pod troubu umístil.

Zásuvka je často skladištěm nepotřebných nebo málo používaných věcí v kuchyni

Často se tento uzavřený prostor z praktického důvodu stal jednou z běžných zásuvek v kuchyni, kam se dávají různé potřeby k vaření.

Obzvláště v malých kuchyních se lidé snaží využít každý dostupný prostor, a tak není divu, že v zásuvce pod troubou končí různé plechy a formy na pečení anebo nádobí, které se nepoužívá často a je tak odloženo, a přesto na dosah.

Je to také oblíbené místo pro litinové nádobí, které je těžké a nikomu se nechce ho zvedat do výšky. Další často skladované věci jsou třeba papíry na pečení, formičky na vánoční pečivo a podobně.

Účel zásuvky často nezmíní ani výrobce

Celá řada výrobců ani do průvodních tiskovin a návodů ke spotřebiči pravý účel zásuvky neuvádí. I když někdy v návodu k použití tato zmínka je, ne každý si chce číst návod o tom, jak se používá trouba k pečení.

A co skladujete pod troubou ve vaší kuchyni?

Plechy na pečení jsou poměrně neskladné a nepoužívají se každý den, proto se jejich uložení pod troubou zdá logické. Často tam jsou umístěny přímo od výrobce sporáku, pokud je k spotřebiči přidává. Navíc v mnoha domácnostech je například kvůli pečení vánočního cukroví plechů na pečení více a používají se jednou do roka. Tak proč je neuskladnit tam, kam se vejdou a kde nikomu nepřekáží.

Původní použití je jiné

Původně byl tento prostor pod troubou přidaný jako místo, kde se dá využít teplo, které produkuje trouba. Do zásuvky se tak má umístit hotové jídlo, aby se ve vyhřátém prostoru po pečení ještě nějakou dobu udrželo teplé. Je to také místo, kde se dá během pečení usušit třeba staré pečivo na strouhanku nebo kam si dát rozpéct pečivo vytažené z mrazáku. Tím může nahradit mikrovlnku nebo dlouhé čekání, než se pečivo rozmrazí při pokojové teplotě.

Tento prostor je schopný udržet jídlo delší dobu teplé. Navíc jsou určitá jídla, která se nechávají „dojít“. Naše babičky třeba hrnec s rýží dávaly do peřin, aby byla rýže pěkně měkká, ale ne rozvařená. I to je způsob, jak se dá zásuvka využít.

Co do zásuvky pod troubu nepatří

Na druhou stranu je dobré vědět, že to rozhodně není prostor, kde by se mělo dlouhodobě skladovat jídlo. To by muselo snášet velké teplotní skoky, které by ovlivnily jeho kvalitu. Do zásuvky nepatří ani hořlavé věci. Přece jen je to prostor, který se v průběhu pečení hodně zahřívá.

Důležitá je i hygiena

Pro využití zásuvky pro udržení pokrmů při určité teplotě je nutné zásuvku pravidelně čistit, podobně jako se to dělá u trouby. Přestože není pro čištění umístěna ideálně, její údržba je vcelku snadná a méně náročná, než je tomu u trouby.

Zdroj: OnlyU, Aazdraví

Autor: Lída Kropáčková

Přidat na Seznam.cz