Xanthanovou gumu najdete v bezlepkovém pečivu i dresinku. Zjistěte, k čemu slouží a jak je to s její bezpečností
Zajímavosti

Xanthanovou gumu najdete v bezlepkovém pečivu i dresinku. Zjistěte, k čemu slouží a jak je to s její bezpečností

Xanthanová guma je jednou z těch všudypřítomných složek, které jste pravděpodobně viděli na konci mnoha etiket potravin. Přemýšleli jste ale někdy, co to vlastně je a k čemu slouží? Co je xanthanová guma? Podle Science Meets […]

Jíst, či nejíst bramborový chléb? Z nutričního hlediska nám přináší určité výhody
Pečivo a těstoviny

Jíst, či nejíst bramborový chléb? Z nutričního hlediska nám přináší určité výhody

Chléb konzumujeme již dlouhá staletí. Na první pohled se jedná o obyčejné pečivo, které vnímáme jako samozřejmost. Pro většinu z nás je chleba základní položkou na nákupním seznamu a bochník nám tak doma nesmí chybět. Už […]

Dejte bramborové kaši z neoloupaných brambor zelenou. Získáte tak spoustu vitamínů
Rady a tipy

Dejte bramborové kaši z neoloupaných brambor zelenou. Získáte tak spoustu vitamínů

Asi každý z nás ví, jak se připravuje bramborová kaše. Brambory je potřeba nejdříve oloupat, nakrájet na kousky a nechat uvařit. Poté scedit a rozmixovat společně s mlékem a trochou másla do hladké konzistence. Je pravda, že […]

Bolest kloubů jednou dostihne téměř každého. Existují ale potraviny, které to dovedou oddálit. Znáte je?
Zdraví

Bolest kloubů jednou dostihne téměř každého. Existují ale potraviny, které to dovedou oddálit. Znáte je?

Jímá vás při pohledu na schody hrůza? Vstávání z postele už není otázkou několika vteřin, ale spíše pěkných pár minut? Ztuhlé klouby, záněty, artritida či artróza – tato onemocnění už dávno nepatří jen do důchodového věku, […]

Morek je studnicí zdraví prospěšných látek. Můžete jím nahradit například máslo
Maso

Morek je studnicí zdraví prospěšných látek. Můžete jím nahradit například máslo

Morek není na první pohled zrovna lákavá pochoutka, ale obsahuje mnoho prospěšných látek, které vás svými účinky na lidský organismus rychle přesvědčí, abyste morku dali šanci. Kostní dřeň neboli morek je měkká tkáň vyplňující vnitřek […]

Zkuste to po anglicku a připravte si čaj s mlékem. Jaké jsou jeho výhody a vedlejší účinky?
Zajímavosti

Zkuste to po anglicku a připravte si čaj s mlékem. Jaké jsou jeho výhody a vedlejší účinky?

Čaj je jedním z nejoblíbenějších nápojů na světě a má se za to, že jeho pití přináší různé zdravotní výhody. Ve Velké Británii a některých dalších částech světa se čaj běžně pije s mlékem. Jak ale přidání […]

salek kavy
Nápoje a alkohol

Italové věnují přípravě kávy velkou pozornost už od 16. století, a proto nám tak chutná

Kávová kultura má prastarý a tajemný původ. Zdá se, že kávu si téměř současně začali vychutnávat obyvatelé Etiopie, Persie a Jemenu. Bylo to někdy kolem roku 1400. Do Evropy se zrnka pro přípravu lahodného nápoje dostala […]

Podmáslí snižuje krevní tlak i cholesterol. Udělejte si z něj skvělý dresink
Mléčné výrobky

Podmáslí snižuje krevní tlak i cholesterol. Udělejte si z něj skvělý dresink

Podmáslí vzniká jako druhotný produkt při stloukání másla nebo smícháním mléka s bakteriemi produkujícími kyselinu mléčnou. Využití nachází v mnoha receptech a někdo ho pije i samotné. Jaké jsou jeho účinky na lidský organismus? Mezi […]

Horká čokoláda a její benefity. Málokdo zná přínosy oblíbeného horkého nápoje
Recepty

Horká čokoláda a její benefity. Málokdo zná přínosy oblíbeného horkého nápoje

Málokdo by si nedokázal vychutnat horkou čokoládu. Milují ji nejen děti, ale neodolají jí ani dospělí. Považujeme ji za pochoutku. Zkrátka něco dobrého na zub, co si můžeme dopřát nejen u sebe doma, ale na […]