Lecho - stew with peppers, onions and sausages.
Světové pokrmy

Lečo: maďarský pokrm, do něhož nepatří vejce a musí být pikantní

Lečo se řadí mezi typické středoevropské pokrmy, které původně pocházejí z Maďarska. Nutno ovšem dodat, že jej u nás připravujeme poněkud jinak. Původ leča Lečo (lescó) pochází z maďarské kuchyně. V této zemi patří mezi tradiční pokrmy a […]

Neoboletus luridiformis in the natural environment
Bylinky a rostlinky

Houby na začátku léta: nasbírat si lze holubinky, hřiby nebo bedly

Letošní léto sice zatím příliš nepřeje koupání, za to milovníci hub mají „pré“. Díky četnosti dešťových srážek totiž houby rostou „překvapivě“ jako po dešti.   Holubinky Holubinky jsou houby, které si v košíku z lesa neodnáší každý […]

Cooking mushrooms in a pan. Fried mushrooms, boletus, orange-cap boletus.
Bylinky a rostlinky

Houbová smaženice může být i nevšední gurmánský zážitek

Houby aktuálně rostou, takže si lze domů přinést plný košík. Doma pak může být k obědu výtečná houbová smaženice, jíž si lze připravit i dosti netradičně. Houbová smaženice jako typicky české jídlo Smaženice patří mezi pokrmy, […]

Juniper berries on old wooden table
Koření a dochucovadla

Jalovčinky: zdravé koření, které se nehodí pouze ke zvěřině

Jalovčinky patří mezi tradiční koření, dnes už se ovšem používají méně. Mají však hojné pozitivní účinky na zdraví, takže je vhodné je používat.   Rozšíření jalovce Jalovčinky jsou vlastně šistice jalovce. Tento strom je značně […]

Mišpule: zapomenuté ovoce, které pomáhá trávení (nejen) u dětí
Ovoce

Mišpule: zapomenuté ovoce, které pomáhá trávení (nejen) u dětí

Mišpule jsou zapomenutým ovocem. Zatímco v dřívějších dobách se u nás konzumovalo běžně, dnes na něj v obchodech prakticky nenarazíte, což je škoda. Mišpule obecná Mišpule obecná je strom z čeledi růžovitých, který mohl být pěstován již před […]

Appenzeller
Mléčné výrobky

Appenzeller: sýrový klenot ze Švýcarska, který se vyrábí více než 730 let

Appenzeller je vyzrálý sýr z kravského nepasterovaného mléka, jenž pochází ze švýcarských Alp. Má přitom dlouhou tradici a poměrně specifickou chuť. Původ Appenzelleru Appenzeller je druh sýra, který sice v ČR nemá takové jméno, nicméně se jedná […]

Morel Mushroom Background
Bylinky a rostlinky

Smrž: zdravá jarní houba, na které lze i vydělat

Smrž patří mezi jarní houby, které rostou i v České republice. Houbaři tedy mohou vyrazit do lesa a přinést si domů pochoutku, jež je navíc zdravá. Výskyt smržů Smrž je rod vřeckovýtrusých hub, které rostou na […]

Fresh young barley grass with green barley grass powder
Bylinky a rostlinky

Zelený ječmen: účinná jarní detoxikace i vhodná potravina pro sportovce

Zelený ječmen jsou vlastně listy z mladých rostlin ječmene setého. Chuťově vás sice asi neohromí, ale za to pomohou vašemu zdraví. Původ ječmene setého Ječmen setý (Hordeum vulgare) je obilovina z čeledi lipnicovitých. Jedná se přitom […]

Velikonoční nádivka: vyzkoušejte i netradiční ingredience
Zvyky a obyčeje

Velikonoční nádivka: vyzkoušejte i netradiční ingredience

Velikonoční nádivka neboli velikonoční hlavička je tradičním pokrmem, jenž nedílně patří ke svátkům jara. Navíc si ji lze připravit na mnoho způsobů. Tradice velikonoční nádivky Velikonoce jsou křesťanským svátkem, který je oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. […]