Polévka ze žraločích ploutví: Pojí se s ní temné stránky i nehumánnost. Proto je v některých zemích zakázaná
Ryby a mořské plody

Polévka ze žraločích ploutví: Pojí se s ní temné stránky i nehumánnost. Proto je v některých zemích zakázaná

Starověké tradiční jídlo, které i nadále zůstává populární navzdory tomu, že kvůli jeho přípravě ročně přijde o život několik desítek milionů zvířat. To je stinná stránka oblíbené čínské pochoutky, která v mnohých vyvolává odpor. Jedním […]

Zelené versus černé olivy: Milovníky oliv rozdělují na dva tábory. Liší se nejen zpracováním
Ovoce

Zelené versus černé olivy: Milovníky oliv rozdělují na dva tábory. Liší se nejen zpracováním

Pokud se řadíte mezi milovníky oliv, pravděpodobně preferujete olivy černé, nebo zelené. Rozdíl totiž není jen v jejich barvě, ale také v chuti. A to není vše, v čem se od sebe odlišují. Olivy jsou […]

Salacca Zalacca je populární „hadí ovoce“. Domněnky o tom, že je jedovaté, budí u lidí respekt dodnes
Ovoce

Salacca Zalacca je populární „hadí ovoce“. Domněnky o tom, že je jedovaté, budí u lidí respekt dodnes

Přestože je hadí ovoce plné vitaminů a dalších prospěšných látek, chvíli trvalo, než si na něj lidé zvykli a přestali k němu přistupovat opatrně. V minulosti se často domnívali, že je jedovaté. Zajímavá chuť i […]

Wazwan: Kašmírská kuchyně s bohatou historií. Takto vypadá v podobě ďábelských kuchařů z Kašmíru
Světové pokrmy

Wazwan: Kašmírská kuchyně s bohatou historií. Takto vypadá v podobě ďábelských kuchařů z Kašmíru

Wazwan je kašmírská kuchyně, která je jedinečnou a neoddělitelnou součástí tradiční kašmírské kultury. Jde o poměrně složité kuchařské umění, které umí jen omezená kasta velice ceněných kuchařů. O tradici Wazwan může obsahovat 7 až 36 […]

Vrtochy královny aneb Co můžete očekávat na stole, pokud vás poctí pozvánkou britská královská rodina
Celebrity

Vrtochy královny aneb Co můžete očekávat na stole, pokud vás poctí pozvánkou britská královská rodina

Pestrému a nákladnému stolování se často říká „královská hostina“. Ale je toto označení správné? Jak se ve skutečnosti stravuje nejslavnější královská rodina na světě? Pokud má někdo představu, že se to v kuchyni královny Alžběty […]

Kanibalismus: Děsivá historie spojená s využíváním částí lidského těla jako léků
Zajímavosti

Kanibalismus: Děsivá historie spojená s využíváním částí lidského těla jako léků

Přestože se Evropané často pohoršují nad kanibalistickými praktikami domorodých kmenů v odlehlých částech světa, ani evropská historie není úplně bez poskvrny. Stručně řečeno: ještě nedávno byli Evropané kanibaly. Seriózní vědecké práce jako důkaz přítomnosti kanibalismu […]

Kumis: Na fermentovaném kobylím mléce si pochutnávali kojenci. Zamiloval se do něj i Čingischán
Světové pokrmy

Kumis: Na fermentovaném kobylím mléce si pochutnávali kojenci. Zamiloval se do něj i Čingischán

Již více než před pěti tisíci lety si obyvatelé Botai nacházejícího se na území dnešního Kazachstánu ochočili divoké koně na stepích Střední Asie. Právě tam poprvé spatřil světlo světa také nápoj známý jako kumis. Jeho […]