Rebarbora: údajně zdravá jarní zelenina, která ale může uškodit
Zelenina

Rebarbora: údajně zdravá jarní zelenina, která ale může uškodit

Rebarbora je sice známou zeleninou, mnoho lidí ji ale doposud neochutnalo. Ačkoli může být zdravá, její konzumace je dosti problematická. Reveň kadeřavá Rebarbora je označení pro řapíky listů z rostliny, která se nazývá reveň kadeřavá. Ta […]

Hnědá rýže je nutričně výrazně hodnotnější než bílá
Obiloviny

Hnědá rýže je nutričně výrazně hodnotnější než bílá

Rýže patří k nejrozšířenějším potravinám na světě. Většina lidí v ČR ovšem používá bílou variantu, která je nutričně daleko méně hodnotná než hnědá rýže. Původ rýže Rýže je rostlina z čeledi lipnicovitých, kam patří rovněž pšenice, ječmen, žito, […]

Kopřiva není plevel, ale perfektní jarní ingredience do kuchyně
Bylinky a rostlinky

Kopřiva není plevel, ale perfektní jarní ingredience do kuchyně

Kopřiva je rostlinou, kterou zná úplně každý. Řadou lidí je považována za plevel, který navíc žahá, disponuje nicméně i mnoha pozitivními vlastnostmi. Rozšíření kopřivy Kopřivy rostou na mnoha místech světa. Nalezneme je tedy po celé […]

Rakytníkový olej: komplexní zdroj vitamínů, který si lze snadno vyrobit doma
Bylinky a rostlinky

Rakytníkový olej: komplexní zdroj vitamínů, který si lze snadno vyrobit doma

Rakytníkový olej patří mezi tzv. vitamínové bomby. Lze ho tedy nepochybně zařadit mezi potraviny, které velmi prospívají lidskému zdraví. Původ rakytníku Rakytníkový olej pochází z plodů a semen rakytníku řešetlákového, který přirozeně roste po celé oblasti […]

Lotosový kořen: zelenina, jež pomáhá při nachlazení, rýmě i odhlenění
Zelenina

Lotosový kořen: zelenina, jež pomáhá při nachlazení, rýmě i odhlenění

Pokud bychom chtěli vyjmenovat druhy zeleniny, lotosový kořen s největší pravděpodobností vůbec nezazní. Přesto se jedná o velmi zajímavou kuchyňskou ingredienci. Původ lotosu ořechonosného Lotos ořechonosný je vodní rostlina, jejíž původní domovinou je indický subkontinent. Proto […]

Cibetková káva patří k nejdražším na světě. Každý na ni ale nemá žaludek
Nápoje a alkohol

Cibetková káva patří k nejdražším na světě. Každý na ni ale nemá žaludek

Cibetková káva je jedinečný nápoj, který má dosti atypický způsob přípravy. Díky němu navíc patří k nejdražším na světě. Původ cibetkové kávy Cibetková káva pochází z jihovýchodní Asie, konkrétně z Indonésie. Žije zde totiž středně velká šelma, která […]

Psyllium: zdroj přírodní vlákniny, jež pomáhá (nejen) při hubnutí
Bylinky a rostlinky

Psyllium: zdroj přírodní vlákniny, jež pomáhá (nejen) při hubnutí

Příjem vlákniny je velmi důležitý pro správné trávení. Proto můžete do svého jídelníčku zařadit psyllium, tedy semena jitrocele vejčitého. Původ a rozšíření jitrocele vejčitého Jitrocel vejčitý (Plantago ovata) je široce rozšířenou rostlinou. Původně rostl v oblasti […]

Čínská specialita, jež zřejmě přenesla koronavirus na člověka
Zprávy a události

Čínská specialita, jež zřejmě přenesla koronavirus na člověka

Největším strašákem nového desetiletí je prozatím jisté infekční onemocnění. Co je koronavirus a jak se přenesl na člověka? Možná z dosti atypické pochoutky. Co je koronavirus? Koronavirus je označení hned pro čtyři druhy virů, z nichž některé […]

Ústřice jsou nejlepší syrové a působí afrodiziakálně. Pravda je ale možná jinde
Ryby a mořské plody

Ústřice jsou nejlepší syrové a působí afrodiziakálně. Pravda je ale možná jinde

Ústřice patří celosvětově mezi nejvyužívanější mořské plody. Některé informace o nich jsou ale možná trochu přehnané. Původ ústřic Ústřice jedlá je mlž, který původně žil v teplejších mořích okolo Evropy (tedy na jihu a západě). […]

Čatní stimuluje chuť a podporuje zažívání
Koření a dochucovadla

Čatní stimuluje chuť a podporuje zažívání

Chutney neboli čatní je dochucovadlo, které v ČR zatím nepatří k nejpoužívanějším. Určitě ale spadá mezi ta nejzdravější! Původ čatní Čatní (chutney) je indický pokrm, resp. různé husté omáčky, které dochucují hlavní jídlo. V této zemi […]