Zahoďte sušené bylinky a dejte přednost čerstvým. Chutnají lépe a přináší i další výhody

Zdroj: Shutterstock

Použití bylinek při vaření je jedním z nejjednodušších a zároveň nejlevnějších způsobů, jak změnit jídlo ze základního v naprosto dokonalé. Většina z nás ale mnohem častěji sáhne po sušených bylinkách než po čerstvých. A to je škoda.

Sušené bylinky má doma ve spíži a při vaření na dosah ruky snad každý. Jsou pohodlně k dostání po celý rok, na výběr jich je nespočet druhů a výběr nabízí i pokud jde o cenu. Používat sušené bylinky do připravovaných pokrmů se tak zdá jednodušší, než dát přednost čerstvým. Jenže právě čerstvé bylinky jsou tím pravým pokladem.

Jaké jsou výhody čerstvých bylinek?

Bylinky pravděpodobně považujete pouze za způsob dochucení jídla a možná i vy máte ve své kuchyni pouze sušené bylinky.

Jsou to ale právě čerstvé bylinky, které se už léta letoucí využívají jako přírodní způsob léčby celé řady zdravotních neduhů.

Čerstvé bylinky nejenže mnohem více voní a daleko lépe chutnají, ale zároveň vám přinášejí i další výhody, o které se vědomě ochuzujete, když dáváte přednost jejich sušené podobě.

Rozmarýn

„Rozmarýn je dobrý pro váš mozek. Pomáhá zlepšit vaši paměť a může dokonce pomoci zabránit stárnutí vašeho mozku,“ vyzdvihuje výhody čerstvé bylinky food.allwomenstalk.com.

Je také bohatý na antioxidanty a obsahuje složku, o které se předpokládá, že pomáhá chránit oči před makulární degenerací.

Máta

O mátě je již dlouho známo, že pomáhá při zažívacích potížích. Může být také účinná při léčbě syndromu dráždivého tračníku.

Máta může také pomoci zmírnit příznaky nachlazení a případně sezónní alergie. Můžete si z ní připravit výborný čaj.

Oregano

V italské kuchyni má své nezastupitelné místo, proto pokud milujete italská jídla a rádi si je doma připravujete, oregano by vám určitě nemělo chybět.

I tohle koření má co nabídnout. Pyšní se například tím, že má antibakteriální a protiplísňové vlastnosti. Navíc obsahuje důležité antioxidanty. Dokáže také léčit menstruační křeče a dýchací potíže.

Petržel

Na první pohled možná působí obyčejně, ale ani zdaleka ale obyčejná není. „Jeden šálek nasekané petrželky poskytuje více než tisíc procent vaší denní hodnoty vitaminu K a navíc je bohatý na myricetin,“ vysvětluje nbcnews.com.

Bazalka

Bazalka právem patří mezi nejoblíbenější bylinky. Stejně jako ostatní čerstvé bylinky je bohatá na rostlinné polyfenoly, které jsou považovány za prevenci chronických onemocnění.

Zdroj: food.allwomenstalk.com, nbcnews.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz