Vznikají spekulace o tom, zda grapefruit snižuje riziko rakoviny prsu. Vědci se v názorech rozcházejí

Zdroj: Shutterstock

Při troše představivosti mohou citrusové plody připomínat dámské poprsí. V dnešním článku se zaměříme na grapefruit, o kterém se tvrdí, že snižuje riziko vzniku rakoviny prsu. Co je na tom pravdy?

Grapefruit vznikl křížením pomeranče a pomela okolo roku 1700 v západní Indii. V počátcích se tomuto ovoci říkalo „zakázané ovoce“ a v 19. století se dostalo na Floridu. Dnes jsou Spojené státy jeho předním producentem, přičemž Florida je státem s nejvyšší produkcí.

Jedna studie popírá druhou

O grapefruitech byly v průběhu let publikovány rozporuplné informace, zejména pokud jde o riziko rakoviny prsu. Některé studie prokázaly snížení rizika rakoviny prsu, jiné pravý opak.

Studie publikovaná v roce 2007 se zabývala souvislostí mezi vznikem rakoviny prsu a konzumací grapefruitů u skupiny 50 000 žen po menopauze. V této studii bylo zjištěno 30% zvýšení rizika vzniku rakoviny prsu u žen, které konzumovaly alespoň čtvrtinu grapefruitu denně.

Naproti tomu jiná studie provedená v roce 2008 neprokázala žádný rozdíl v míře výskytu rakoviny prsu u žen, které pravidelně jedly grapefruity a mezi těmi, které se jim vyhýbaly.

Grapefruit a léky

Grapefruit může mít také vliv na způsob, jakým se v těle vstřebávají léky používané k léčbě rakoviny prsu.

Enzymová dráha, kterou grapefruit ovlivňuje, může způsobit, že v játrech (která jsou zodpovědná za metabolismus mnoha léků) bude působit příliš mnoho, nebo příliš málo léků, což podporují výsledky studie Garvana C. Kanea.

Grapefruit navíc reaguje s mnoha dalšími léky. Mezi ně patří například léky na krevní tlak, cholesterol, antidepresiva, steroidy, léky na srdce a další.

Příznivý vliv na imunitní systém

Při úvahách o možnosti, že by grapefruit mohl mít vliv na riziko vzniku rakoviny prsu po menopauze, je důležité zvážit potenciální výhody přidání grapefruitu do zdravé stravy.

Grapefruit je bohatý na vitamin C a také na fytonutrienty. Mnoho dalších vitaminů a minerálů obsažených v grapefruitu má příznivý vliv na imunitu, včetně vitaminu A.

Grapefruit také obsahuje malé množství vitaminů skupiny B, zinek, měď a železo, které v těle společně podporují funkci imunitního systému.

Další zdravotní přínosy

Konzumace grapefruitu před jídlem může být užitečná při hubnutí. Jeho vláknina a voda mohou podpořit pocit sytosti a snížit příjem kalorií.

Konzumace grapefruitu může snížit riziko vzniku ledvinových kamenů, které vznikají v důsledku hromadění odpadních látek v ledvinách.

Kyselina citronová má podle studie Gulové schopnost zvyšovat objem a pH moči, čímž vytváří prostředí méně příznivé pro tvorbu ledvinových kamenů.

Ve studii Mary Murphyové měli lidé pravidelně konzumující grapefruit lepší hladinu cholesterolu, celkově zdravější stravu a odpovídající tělesnou hmotnost.

Zdroj: verywellhealth.com, Monroe K. R., Prospective study of grapefruit intake and risk of breast cancer in postmenopausal women: the Multiethnic Cohort Study, 2007, Kim E., A prospective study of grapefruit and grapefruit juice intake and breast cancer risk, 2008, Kane C. Garvan, Drug–Grapefruit Juice Interactions, 2000, Murphy, M. M., Consumption of grapefruit is associated with higher nutrient intakes and diet quality among adults, and more favorable anthropometrics in women, 2014, healthline.com, Gul Zeynep, Medical and Dietary Therapy for Kidney Stone Prevention, 2014, womansday.com
Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz