Vyvarujte se chyb při zavařování. Pohlídejte si správnou teplotu i kvalitu surovin

Zdroj: Shutterstock.com

Pamatujete na své dětství a prázdniny u babičky, kdy se zavařovalo jedna báseň? Ovoce, zelenina, marmeláda i povidla – zkrátka v létě má zavařování zelenou. Ne každý si ale na tento kuchařský počin troufá, a najdou se dokonce i tací, kteří ještě nikdy nic nezavařovali.

Zavařování není žádná věda, to by vám potvrdila nejedna babička, a kdo ví – třeba i vaše maminka. I přesto se ale při něm může chybovat. Odhalíme vám nejčastější chyby při zavařování, ať si na ně můžete dát pozor.

Špatně naplněná sklenice

Jeví se to jako něco naprosto jednoduchého. Ba dokonce by někdo mohl namítat, že na způsobu plnění sklenice nelze nic zkazit. A přece jen to možné je.

Správně by se sklenice měly plnit do 0,5 až 2 cm od hrdla. Počítejte s tím, že během zavařování obsah sklenice mírně „nabyde“, a věřte, že pokud na daný obsah nebude ve sklenici dostatek prostoru, zaručeně si najde místo, jak se dostat ven.

Špatně je ale i pravý opak. Tedy málo naplněná sklenice, ve které zůstává kyslík, a ten brání správnému utěsnění. Zavařená voda se pak může o to rychleji zkazit.

Špatná teplota zavařování

I nevhodně nastavená teplota je bohužel poměrně častou chybou, které se při zavařování plodů ze zahrádky dopouští mnoho z nás.

Co se teploty týče, správně by se měla pohybovat nad 85 °C. Pozor si dejte i na správnou výšku vody – hladina vody by měla dosahovat jen několik málo centimetrů od horního okraje sklenice.

Neotočení dnem vzhůru

Babičky by vám daly za uši, pokud byste sklenice se zavařeninou neotočili dnem vzhůru. Mnozí to považují za zbytečnost a sklenice neotáčí. Jenže to je další chyba na našem seznamu.

Na první pohled pro někoho zbytečné otáčení sklenic dnem vzhůru a jejich ponechání v této pozici až do samotného vychladnutí ve skutečnosti snižuje riziko, že se něco nepovede a vy o zavařený obsah přijdete.

Nevhodné potraviny

Zavařit se dá ledasco od ovoce po zeleninu. Je ale důležité dbát na to, aby dané potraviny byly v pořádku. Než cokoli začnete skládat do sklenic, dobře se ujistěte, že je každý kousek v pořádku – nenese známky hniloby, špíny a podobně.

Pokud natrefíte na nahnilý kousek, neudělejte tu chybu, že odříznete jen jeho nahnilou část. Takový plod je potřeba vyhodit celý.

Zdroj: Kupi.cz, iReceptar.cz, Vareni.cz

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz