Využití červeného vína v kuchyni. Ne všechny druhy jsou vhodné na vaření

Zdroj: Shutterstock

Nalít si skleničku červeného vína je pro mnohé z nás příjemný způsob, jak se odreagovat po náročném dni. Skvěle se hodí i při speciálních příležitostech. Červené víno ale není jen skvělý nápoj, kterým lze okořenit speciální okamžiky.

Jeho využití sahá mnohem dále. Možná ani netušíte, k čemu všemu se vám červené víno v kuchyni může hodit. Inspiraci přinášíme v dnešním článku.

Proč vařit s červeným vínem?

I když je červené víno skvělé do mnoha receptů, najde se mezi námi spousta lidí, kteří jej do žádného pokrmu třeba vůbec nikdy nepoužili. A to je škoda.

Proč je vlastně červené víno skvělou volbou pro vaření? A ke kterým potravinám se nejvíce hodí? Podle webu PureWow je červené víno skvělé k těstovinovým pokrmům a omáčkám na pánvi, jeho kyselost je ideální pro křehké maso.

Podobně jako jiné kyselé přísady, jako je citronová šťáva, ocet a jogurt, víno rozkládá pojivové tkáně v mase a pomáhá mu udržet si šťávy.

Jsou všechna červená vína vhodná na vaření?

Možná si myslíte, že je vlastně jedno, jestli do receptu použijete to, či ono červené víno. Třeba je podle vás klíčová pouze barva a na ničem jiném nezáleží.

Web Marthy Stewart ale upozorňuje na to, že určité rozdíly mezi jednotlivými druhy červeného vína, pokud jde o vaření, přeci jen jsou. A je dobré o nich vědět.

„Při vaření s červenými víny doporučujeme zvolit víno s nízkým až středním vlivem tříslovin a dubu. Vyhněte se vysoce přilnavým vínům s vysokým obsahem taninu se spoustou dubového vlivu, protože to způsobí, že vaše jídlo vyvine nežádoucí hořkou pachuť,“ vysvětluje zmíněný web.

Do jakých receptů se hodí červené víno?

Červené víno můžete využít do mnoha chutných receptů. Rádi byste to zkusili, ale netušíte, kam všude se vlastně tento oblíbený nápoj hodí?

Jedním z jídel je hovězí guláš. S pomocí červeného vína získá ten správný říz, červené víno se k hovězímu masu skvěle hodí. Využít ho ale můžete i pro přípravu telecích kotlet, do pokrmu s vepřovou panenkou nebo na pošírovaná vejce.

Zdroj: PureWow, CookingLight, Marthy Stewart, FoodAndWine

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz