Vanad: neznámý stopový prvek, který je ale důležitý pro zdraví dětí i dospělých

Důležitým zdrojem vanadu jsou rostlinné oleje (zdroj: Samphotostock.cz)

Vanad patří mezi minerály, o nichž se v souvislosti s lidským zdravím takřka nemluví. Přesto se jedná o důležitý stopový prvek.

Potraviny s vysokým obsahem vanadu

Vanad (V) patří mezi kovové prvky a vyskytuje se především v zemské kůře. V průmyslu se přidává do vysoce kvalitní oceli a využívá se i do slitiny s titanem a hliníkem, která má výtečnou odolnost proti mechanickému poškození. Možná vás proto překvapí, že se zároveň jedná o stopový prvek, který je důležitý pro lidské zdraví. Musíme jej proto přijímat ve stravě. Jaké potraviny jej obsahují větší množství? Jedná se o rostlinné oleje a některé minerální vody. Tento minerál se nachází rovněž v zelenině, stejně jako v rybím mase.

Důležitost pro lidské zdraví

Denní potřeba vanadu činí zhruba 100 až 300 mcg, přičemž musíme doplnit, že se poměrně těžko vstřebává. Proč je ale pro lidský organismus tento prvek tak důležitý? Jeho důležitost ještě nebyla plně odhalena, na druhou stranu má nepochybně význam při syntéze hemoglobinu (krevního barviva), jehož funkcí je přenos kyslíku. Navíc se hovoří o pozitivním působení na kardiovaskulární systém, když se prý např. podílí na snižování hladiny „zlého“ LDL cholesterolu. Údajně by měl mít pozitivní vliv na plodnost a některé výzkumy ukazují, že příznivě ovlivňuje stav diabetiků, tedy nemocných cukrovkou.

Nedostatek a nadbytek vanadu

Při dlouhodobém nedostatku vanadu ve stravě může být důsledkem anémie (chudokrevnost), tedy stav, při němž je v krvi snížena koncentrace hemoglobinu pod danou normu. V souvislosti s nedostatkem tohoto stopového prvku se hovoří o kardiovaskulárních onemocněních a neprospěje ani ledvinám. Dokonce má údajně vliv i na úmrtnost dětí. Na druhou stranu v našich podmínkách zřejmě jeho nedostatek nehrozí.

Co se týče nadbytku vanadu, ten se může projevit zvracením, průjmy, poklesem krevního tlaku, zrychlením srdečního tepu, kožními ekzémy a dokonce i selháním jater a nadledvin. Musíme nicméně upozornit, že tyto potíže nemohou nastat v souvislosti s potravou. Projevují se totiž u lidí, jež přicházejí s tímto minerálem každodenně do styku při jeho výrobě a zpracování, případně při pití kontaminovaných (důlních) vod.

Přidat na Seznam.cz