Už nevíte co s rajčaty? Vrhněte se na domácí kečup bez cukru

Zdroj: Shutterstock

Byla letošní sezona opravdu bohatá a vám se urodilo takové množství rajčat, že už nevíte, jak s nimi naložit? Pokud se letos rajčátkům na vaší zahrádce dařilo, možná budete potřebovat inspiraci, co s nimi.

Jednou z možností, kterou byste určitě měli vyzkoušet, je domácí kečup bez cukru. Jeho příprava není složitá a uvidíte, že si na domácím kečupu, který navíc nebude přecpaný cukrem, pochutná celá rodina.

Pro výrobu kečupu nepotřebujete cukr

Kečup patří mezi základní suroviny, které najdeme v lednici nebo ve spíži snad v každé domácnosti. Jíme ho s párkem, milujeme ho na hranolkách, neumíme si bez něho představit langoš a samozřejmě i další dobroty.

I když většině z nás tahle pochutina doma nesmí chybět, málokdo se zajímá o složení kečupu, který si kupuje v obchodě.

Věřili byste tomu, kolik se v jedné lahvi kečupu skrývá cukru? Samozřejmě se jeho množství liší značku od značky, ale i tak je třeba si uvědomit, že v každé porci kečupu se skrývá nějaký ten cukr.

Dobrou zprávou je, že pro výrobu domácího kečupu cukr nepotřebujete. Vzhledem k tomu, že rajčata obsahují spoustu přírodního cukru, domácí kečup chutná sladce i bez přidání něčeho jiného.

Jak si vyrobit domácí kečup

Patříte-li k lidem, kteří si rádi podomácku něco vyrobí a kteří rádi zkouší nové recepty, pak jste tady správně. Na přípravu domácího kečupu bez cukru si připravte:

  • 3 rajčata
  • 1 stroužek česneku
  • 1 menší cibuli
  • 1 šalotku
  • půlku červené papriky
  • oregano, bazalku

Nejdříve oloupejte cibuli se šalotkou a obě suroviny nakrájejte nadrobno. Rajčata omyjte a pokrájejte je na půlměsíčky. Papriku nakrájejte na malé kousky, prolisujte česnek. Na pánev dejte kapku oleje a orestujte na něm cibuli se šalotkou.

Přidejte česnek, chvíli restujte a poté přidejte i nakrájenou papriku. Chvíli míchejte, přidejte rajčata, promíchejte a poté celou směs zalijte vodou. Přikryjte pokličkou a nechte dusit, dokud rajčata nezměknou.

Jakmile bude zelenina měkká, přelijte směs do misky, kde ji smíchejte s bylinkami. Vezměte si na pomoc tyčový mixér a vše rozmixujte dohladka. Na závěr domácí kečup bez cukru propasírujte skrze jemné sítko.

Domácí kečup můžete skladovat v uzavíratelné sklenici v lednici, kde vám vydrží několik dní. Nejlépe uděláte, když si vždy připravíte čerstvé množství kečupu.

Zdroj: sugarfreelondoner.com, asweetpeachef.com

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz