Trpíte lupénkou? Zjistěte, které potraviny vám pomohou se jí zbavit a jaké váš stav zhorší

Zdroj: Shutterstock

Základy stravy pro lupénku nejsou pro každého stejné. Přesto jsou některé spouštěče známé, a vy tak můžete svůj stav ovlivnit. Proto si povíme, kterým potravinám je třeba se vyhnout, a které naopak do jídelníčku zařadit. Začneme potravinami s negativním vlivem na lupénku.

Alkohol

Alkohol může podle studie doktora Sarkara narušit váš imunitní systém, a vyvolat tak lupénku. Alkohol užívejte střídmě a hlavně si dejte pozor na pivo, protože obiloviny a škroby, ze kterých je vyrobeno, mohou být dle výsledků jiné studie příčinou lupénky.

Světlá piva (vyrobená s menším množstvím škrobu), víno a likér tuto souvislost nevykazují.

Lepek

Tmavé pivo se obvykle vyrábí za použití fermentovaného ječmene nebo jiných škrobů, které obsahují lepek. Výzkumnaznačuje, že dodržování bezlepkové diety může skutečně pomoci vyhnout se střetu s psoriázou.

Lilkovité

Všichni členové čeledi lilkovité jako jsou brambory, rajčata, papriky a lilky jsou bohužel spojeni s nástupem lupénky. A jelikož i tabák patří mezi lilkovité, bude lepší se mu vyhnout.

Cukr

Podle výzkumu publikovaného v Dermatologic Therapy 50 % účastníků studie hlásilo pozitivní reakci kůže, když vyřadili nezdravá jídla, jako jsou bonbóny, pečivo, čokoláda, sladkosti a také hranolky a bramborové lupínky.

Zpracované potraviny

Protože většina zpracovaných potravin (jako jsou sušenky a hotové potraviny) zahrnuje bílou mouku, která je též spouštěčem, a často i cukr a lepek, je nejlepší se jich zříci. K tomu všemu byla navíc nalezena v studii Debannehové souvislost mezi obezitou a lupénkou.

Potraviny prospěšné

Nyní jsou na řadě potraviny naopak prospěšné v boji s lupénkou. Obecně je nejlepší držet se středomořské diety.

Ovoce a zelenina

Ovoce a zelenina mají vysoký obsah antioxidantů, mají komplexní sacharidy s vysokým obsahem vlákniny a obsahují spoustu prospěšných vitamínů a živin, které udrží zánět a lupénku pod kontrolou.

Mezi nejúčinnější patří bobule, hrozny a brukvovitá zelenina, jako je brokolice, květák, kapusta a třešně.

Kurkuma

Kurkuma je koření se štiplavou chutí. Obsahuje polyfenol zvaný kurkumin, který má silné protizánětlivé vlastnosti.
Přidejte kurkumu do ranních vajíček, vypijte ji v čaji, ušlehejte ji do smoothie nebo jí posypte pečenou zeleninu (pro zvýšení vstřebávání přidejte černý pepř).

Tučné ryby a oleje zdravé pro srdce

Ryby jako losos, pstruh, makrela, tuňák, treska a sardinky mají vysoký obsah prospěšných tuků nazývaných omega-3. Ty mají protizánětlivé vlastnosti, které mohou pomoci udržet psoriázu pod kontrolou.

Dejte si týdně dvě ryby a uvidíte rozdíl. Podobné výhody můžete získat z olejů prospěšných pro srdce, včetně olivového a kokosového oleje.

Zdroj: Dipak Sarkar, Alcohol and the Immune System, 2015, Abrar A Qureshi, Alcohol intake and risk of incident psoriasis in US women: a prospective study, 2010, Nikolai A Kolchak, Prevalence of antigliadin IgA antibodies in psoriasis vulgaris and response of seropositive patients to a gluten-free diet, 2017, Ladan Afifi, Dietary Behaviors in Psoriasis: Patient-Reported Outcomes from a U.S. National Survey, 2017, Maya Debbaneh, Diet and Psoriasis: Part I. Impact of Weight Loss Interventions, 2014, eatingwell.com
Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz