Tip na vánoční cukroví: Upečte si pracny, které miloval sám Karel Gott

Zdroj: Ladislav Křivan / CNC / Profimedia

Vánoční svátky jsou mimo jiné i časem vzpomínání na lidi, kteří je s námi už nemohou oslavit. Mnoho lidí stále vzpomíná na zpěváka Karla Gotta, a to i díky jeho vánočním písním, které momentálně hrají v éteru rádií. I vy na něj můžete vzpomínat, například tím, že si upečete jeho nejoblíbenější vánoční cukroví. 

Karel Gott opustil tento svět už před více než třemi lety, pro mnohé jeho fanoušky je to stále, jako by to bylo včera. Vzpomenout na jednu z největších hvězd české pop-music můžete i vy, a to přímo při připravování cukroví. Mistr měl totiž jedno velmi oblíbené a my vám dnes prozradíme, jak na něj. 

Cukroví ze 16. století

Medvědí pracny či tlapky patří mezi nejoblíbenější česká cukroví, a dokonce i mezi ty nejstarší. Recept na ně si můžete například přečíst už v kuchařkách Magdaleny Dobromily Rettigové. Jejich historie ale sahá mnohem dále. 

Označení „pracny“ je převzato z německého Pratze, což v překladu znamená pracka nebo tlapa. Jedná se tak o typ cukroví, který se pekl zřejmě už v 16. století. 

Právě v této době bylo obvyklé tvořit cukroví připomínající zvířata. Podle magazínu Apetit tyto sladké postavičky měly v pohanských dobách za úkol chránit rodinu, domy i zvířata. 

Těsto s vůní kakaa a koření

Pro pracny je typické křehké ořechové těsto, které je vylepšeno notnou dávkou kakaa a koření. Výsledné těsto je nakonec natlačováno do formiček. 

Na internetu je nepřeberné množství variací na tuto vánoční laskominu. S největší pravděpodobností má i vaše prababička či babička svůj recept, který bude zase trošku jiný. 

Pokud ale chcete vyzkoušet recept přímo podle Karla Gotta, tak je to podle deníku Blesk právě tento. Pojďte se podívat, co na něj budete potřebovat. 

Jak na to?

Připravte si následující suroviny: 1/2 kg polohrubé mouky, 1/4 kg másla, 1/4 kg cukru, 100 gramů mletých vlašských ořechů, 1 vejce, 1 lžičku citronové kůry a 3 lžíce kakaa.

Postup je následující: Všechny suroviny vsypejte do mísy a vypracujte z něj těsto. Důležité je, nechat jej potom odpočinout v lednici, a to minimálně 30 minut, klidně ale přes noc.  

Těsto si poté nakrájejte na menší kousky, kterými budete plnit připravené formičky. Ty není potřeba vymazávat. Po naplnění pak přeneste do trouby, která by měla být vyhřátá na 170 °C. 

Zhruba po 15 minutách můžete plech vyndat. Důležité je ještě za tepla formičky vyklopit. Hotové pracny pak obalte v moučkovém cukru.  

Ideální je nechat pak cukroví v krabici alespoň dva týdny uležet. To ovšem není tak jednoduché. Vášniví ochutnávači jsou totiž skoro v každé rodině. 

Zdroj: BleskApetit

Autor: Karolína Ševcová

Přidat na Seznam.cz