Sýr feta se dosti liší od balkánského sýra. Může vám pomoci dostat se do formy

Sýr feta (zdroj: Samphotostock.cz)

Sýr feta pochází z Řecka, ale v současné době je dobře známý po celém světě. Jedná se totiž o chutnou a poměrně zdravou potravinu.

Sýr feta a jeho původ

Sýry z ovčího a kozího mléka se ve Středomoří běžně připravovaly již ve starověku, nicméně jejich příprava je pravděpodobně ještě starší. Již mnoho tisíciletí se navíc uchovávají ve slaném nálevu. První jednoznačná dokumentace konzervování sýra tímto způsobem pochází ze 2. století př. Kr. a první zmínka o samotném názvu „feta“ pochází z 11. století.

Jak se liší feta a balkánský sýr?

U nás dnes seženete oba tyto sýry, které jsou si zdánlivě velmi podobné. „Feta“ je chráněné označení původu a sýry s tímto názvem se mohou vyrábět pouze v Řecku. Balkánský sýr je přitom její levnější náhražkou. Vyrábí se z pasterovaného kravského mléka, zatímco řecký produkt se připravuje z ovčího a kozího mléka, často tepelně neupraveného, a uchovává se jen v solném nálevu.

Sýr feta v kuchyni

Fetu je možné v kuchyni využít mnoha způsoby, a to jak v teplých, tak studených pokrmech. Použít ji můžete do různých salátů (např. šopského), tedy stejně jako balkánský sýr. Nicméně se zároveň dobře taví, takže může nalézt uplatnění i u těstovin. Hodí se rovněž na zapékání (např. s bramborami nebo rajčaty) a v létě ji můžete využít také při grilování, ať už masa nebo zeleniny.

Feta z hlediska zdraví

Sýr feta je poměrně tučný a navíc může být i hodně slaný (nálev někdy obsahuje až 20 % soli). Na druhou stranu sůl bývá kvalitní (mořská). Navíc se sýr vyrábí z ovčího a kozího mléka, takže je velmi dobře stravitelný. Obsahuje také mnoho účinných látek (probiotika, bílkoviny, vitamíny a minerály). Pokud se tedy chcete dostat do formy, fetu můžete zařadit do svého jídelníčku.

Zajímavosti o fetě

  • Samotný řecký název „feta“ pochází z italského slova „fetta“, což znamená „plátek“.
  • Poměr ovčího a kozího mléka se může lišit, tento sýr by ale měl obsahovat minimálně 70 % ovčího mléka. Právě to mu totiž dodává specifickou chuť.
  • Jak už jsme zmínili, sýr feta se uchovává ve slaném nálevu. Může v něm přitom strávit až jeden rok!
  • V dřívějších dobách se potraviny ve slaném nálevu uchovávaly běžně. Nečinilo se tak kvůli chuti, ale především kvůli prodloužení možné spotřeby.  
  • Feta je chráněné označení původu od 15. října 2007. Sýry z jiných částí světa, ať třeba vyráběné úplně stejně, se proto takto označovat nemohou.
Přidat na Seznam.cz