Empanadas: Zapečené taštičky se směsí mají původ už v 16. století. Vyzkoušejte je
Recepty

Empanadas: Zapečené taštičky se směsí mají původ už v 16. století. Vyzkoušejte je

Jejich kořeny sice sahají do Španělska, jedí se ale po celé Jižní Americe. Empanadas jsou oblíbené i v jiných zemích, tradičně se ale konzumují především v těchto oblastech. Jedná se o pečené taštičky plněné hovězím […]

Připravte si kari pastu. Ta červená je klasika, oblíbené jsou ale i žlutá a zelená
Recepty

Připravte si kari pastu. Ta červená je klasika, oblíbené jsou ale i žlutá a zelená

Pravděpodobně každý z vás má doma v šuplíku s kořením kari. Už málokdo má ale nejspíš doma sklenici kari pasty. Přitom právě ta se může hodit při tvorbě různých asijských jídel a usnadnit vám přípravu […]

Curry kečup: Zkuste omáčku, která byla součástí jídla chudých německých vojáků
Světové pokrmy

Curry kečup: Zkuste omáčku, která byla součástí jídla chudých německých vojáků

Curry kečup je pochoutka, bez které by nemohlo existovat jedno z nejoblíbenějších německých pouličních jídel. Říká se mu currywurst, což se do češtiny překládá jako kari párečky. Jde jednoduše o německé klobásky namočené právě v […]

Wuzetka: Zkuste tradiční polský dort, který má symbolizovat významnou varšavskou silnici  
Recepty

Wuzetka: Zkuste tradiční polský dort, který má symbolizovat významnou varšavskou silnici  

Wuzetka, polský dort ze dvou vrstev piškotu a nadýchané šlehačky mezi nimi, má podle jedné z teorií symbolizovat silnici. Po ochutnání si určitě najde cestu i do vašeho seznamu nejoblíbenějších receptů. Wuzetka je tradiční polský […]

Francouzská cibulová pomazánka: Chutná skvěle s bagetou i krajícem českého chleba
Recepty

Francouzská cibulová pomazánka: Chutná skvěle s bagetou i krajícem českého chleba

Francouzi jsou sice proslulí především vínem a sýry, nicméně vynikající dělají také pomazánky. Třeba ta cibulová je skvělá na bagetky a určitě vám bude chutnat také k tradičnímu českému krajíci chleba. Možná vám cibulová pomazánka […]

Šneci po pražsku a staročesku: Nejen Francouzi házeli šneky do vroucí vody. U nás byli jídlem chudých
Recepty

Šneci po pražsku a staročesku: Nejen Francouzi házeli šneky do vroucí vody. U nás byli jídlem chudých

Šneci byli v českých zemích jídlem chudých, do vyšších kruhů se dostali až na konci 18. století. Dnes je to naopak, ale domácí příprava vyjde mnohem levněji. Šneci po pražsku jsou spojení hlavně s Vánocemi, ale proč […]

Crumpets: Udělejte si tradiční britské snídaňové lívance. Bude krásně nadýchané
Recepty

Crumpets: Udělejte si tradiční britské snídaňové lívance. Bude krásně nadýchané

V angličtině se jim říká crumpets. Jde o krásně nadýchané lívance, které se podávají s medem a ve Velké Británii bývají jednou z nejoblíbenějších snídaní. A my vám teď poradíme, jak si je můžete připravit […]

Královské sušenky: Kvůli 1. světové válce musely změnit název. Zkuste tuto variaci na linecké
Recepty

Královské sušenky: Kvůli 1. světové válce musely změnit název. Zkuste tuto variaci na linecké

Empire sušenky velmi připomínají linecké cukroví. Však mají také stejné místo vzniku. S původním názvem však byla potíž během první světové války, a proto musel projít změnou. Na jejich skvělé chuti to však nic nezměnilo. Typická […]