Steak plačícího tygra: Zkuste tradiční thajský pokrm s netradičním jménem
Recepty

Steak plačícího tygra: Zkuste tradiční thajský pokrm s netradičním jménem

Šťavnatý marinovaný steak spolu s pikantní thajskou omáčkou Nam Jim Jaew tvoří pokrm se zvláštním názvem „steak plačícího tygra“. Zjistěte, odkud se toto jméno vzalo, a připravte si pokrm doma. Steak plačícího tygra obsahuje marinovaný […]

Tacos z řízku: Netradiční tacos naruby váží i přes 2 kilogramy. Udělejte si zmenšenou verzi doma
Recepty

Tacos z řízku: Netradiční tacos naruby váží i přes 2 kilogramy. Udělejte si zmenšenou verzi doma

Jak vypadá tacos asi každý ví. Tortilla přehnutá na polovinu naplněná masovou nebo zeleninovou směsí je oblíbeným mexickým jídlem, které si u nás můžete objednat v několika restauracích. O tacos vytvořeném z kuřecího masa nebo […]

Historie kaviáru: Dříve běžný pokrm je dnes symbolem luxusu. Co vedlo k prudkému nárůstu cen?
Ryby a mořské plody

Historie kaviáru: Dříve běžný pokrm je dnes symbolem luxusu. Co vedlo k prudkému nárůstu cen?

Kaviár si spojujeme s luxusem, avšak nebylo tomu tak vždy. Dříve šlo o celkem běžný pokrm. Co zapříčinilo prudký nárůst cen, kvůli kterému se kaviár stal symbolem bohatství?   Kaviár jsou neoplozené rybí jikry, přičemž pravý […]

Gougères: Francouzské jednohubky. Jakmile ochutnáte, u jedné nezůstanete
Recepty

Gougères: Francouzské jednohubky. Jakmile ochutnáte, u jedné nezůstanete

Pod pojmem jednohubka si většina lidí představí nejspíš namazaný kousek rohlíku s pomazánkou. V případě francouzských jednohubek, kterým se jinak říká také gougères, jde ale o sýrové kuličky, které jsou křehké a křupavé. Jakmile ochutnáte, […]

Garum: Rybí omáčka, kterou milovali v antickém Římě. Překonáte silný zápach a připravíte si ji také?
Recepty

Garum: Rybí omáčka, kterou milovali v antickém Římě. Překonáte silný zápach a připravíte si ji také?

Podobně jako dnes kečup nebo majonéza bylo ve starověkém Římě všudypřítomné fermentované rybí dochucovadlo garum. Přestože jeho výrobu provází silný zápach, zachovalo si oblibu do současnosti. Garum zmiňuje i Plinius starší. Popsal jej jako „vybraný […]

Upečte si židovský pletený chléb chala: Počet pramenů odhaloval bohatství rodiny nevěsty
Recepty

Upečte si židovský pletený chléb chala: Počet pramenů odhaloval bohatství rodiny nevěsty

Kynutý pletený chléb chala má své kořeny v židovském náboženství, obvykle se objevuje na šabatovém stole a podává se o hlavních židovských svátcích (s výjimkou svátku Pesach). Jeho sladkou chuť ale oceníte i ve všední […]

Jeptiška: Francouzský dezert, který má základ už v receptu z 16. století
Recepty

Jeptiška: Francouzský dezert, který má základ už v receptu z 16. století

Máte rádi jemné smažené koblihy a čokoládovou polevu? Pak vás jistě oslní i tradiční francouzský dezert, kterému se říká jeptiška. Jde o jakousi věž sestavenou z několika kousků lahodného sladkého pečiva, která svou barevností ladí […]