Slyšeli jste už o kala namak? Černá sůl je bohatá na minerály, přitom má nízkou hladinu sodíku

Zdroj: Shutterstock

Pro mnoho lidí bude pojem kala namak jednou velkou neznámou. Jistě se mezi námi najdou tací, kteří o kala namak neboli černé soli ještě nikdy předtím neslyšeli. Netuší, kde se vzala a jestli nám po zdravotní stránce může něco nabídnout.

Kala namak je pojem pocházející z hindštiny, kde v překladu mluvíme o černé soli. Je známá též pod pojmenováním Sulemani namak – ta už ale nemá černou barvu, ve skutečnosti je jejím odstínem velmi tmavá červená. Co je kala namak? Kde se dá využít?

Co je kala namak a kde se vzala?

Kala namak neboli černá sůl pochází ze solných dolů v Indii, Pákistánu, Bangladéši, Nepálu a dalších himálajských lokalitách.

„Černá sůl byla poprvé použita v ájurvédské medicíně pro své holistické, terapeutické vlastnosti. Je plná minerálů, které jsou nerozpustné, což ztěžuje jejich vstřebávání tělem,“ píše web Webmd.

Prospívá zdraví?

Černá sůl má antioxidační vlastnosti a má překvapivě nízkou hladinu sodíku. Obsahuje také důležité minerály, jako je železo, vápník a hořčík, které jsou nezbytné pro zdravé tělo.

Mimo to stimuluje produkci žluči v játrech a pomáhá kontrolovat pálení žáhy a nadýmání. Omezuje hladinu kyseliny a snižuje reflux.

Pokud máte problémy s trávením, černá sůl je dobrým prostředkem, který pomáhá játrům vytvářet žluč a zlepšuje vstřebávání vitamínů rozpustných v tenkém střevě.

Jak chutná a voní?

Kala namak je známá svojí výraznou a typickou vůní. „Když je suchá, má tato sůl jemnou vaječnou, sirnou vůni. Když se přidá do vody, toto aroma se stává silnějším,“ popisuje web Food 52.

Černá sůl připravuje zahříváním halitu soli získané ze solných dolů v částech severní Indie a Pákistánu. Sůl se zahřívá několik hodin, což pomáhá rozvíjet její charakteristickou vůni.

K čemu je možné kala namak využít?

V dnešní době se černá sůl objevuje ve veganských pokrmech, jako je tofu a cizrnové omelety, aby napodobila vůni a chuť vajec.

Web Delish doporučuje používat černou sůl do jogurtových dipů, můžete s ní posypat hranolky nebo smažené americké brambory.

Přidává i recept na super ovocný nápoj: vymačkejte limetkovou šťávu do sklenice ledové vody, posypte trochou černé soli spolu se špetkou cukru nebo několika kapkami javorového sirupu. Do nápoje můžete přidat kousky nakrájeného pomeranče, citronu a grapefruitu.

Zdroj: Healthline.com, Webmd.com, food52.com, delish.com

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz