Slováci je milují hlavně během Vánoc. Opékance se dají jíst s mákem, oříšky, ale i opečenými hruškami

Zdroj: Shutterstock

Pokud milujete buchtičky se šodó, zamilujete si i opékance. Ve své podstatě jde o stejný recept, sladké pečivo se však nepodává s krémem, ale třeba s ovocem nebo mákem. Příprava tohoto sladkého jídla je velmi nenáročná a doma si ho zvládne připravit prakticky kdokoli.

Buchtičky se šodó jsou jídlem, které milují děti na základních školách. Napadlo vás ale někdy místo pudinkového přelivu servírovat k buchtičkám něco jiného? Pokud ne, možná by stálo za to se nad tím zamyslet a některou z kombinací vyzkoušet.

Domácí buchtičky

Opékance někteří lidé znají také pod názvem bobalky. Buchtičky se sice dají koupit v obchodě, čímž si přípravu pokrmu velmi usnadníte, na druhou stranu ty domácí vždy chutnají lépe a vy alespoň víte, co přesně do těsta dáváte.

Na přípravu buchtiček podle České televize budete potřebovat: 20 gramů droždí, 1,5 decilitru mléka, 60 gramů cukru, ½ kilogramu polohrubé mouky, sůl, kůru z citronu,1 vajíčko a 2 lžíce oleje.

Do mísy prosejte mouku, v ní udělejte důlek a přidejte droždí. Vše zalijte několika lžícemi teplého mléka a nechte vzejít kvásek. Poté přidejte zbytek surovin, vše zpracujte do těsta a nechte pod pokličkou kynout. Z vykynutého těsta lžící odkrajujte malé buchtičky, které vložíte na vymaštěný pekáč. Pečou se zhruba 20 minut na 180 °C dozlatova.

Opékance s mákem i hruškami

Podle slovenského serveru Dobrú chuť jsou opékance jídlem, které nesmí chybět během vánočních svátků na žádném stole. Slováci je milují jako lehkou večeři nebo jako jeden z obědů po Vánocích, kdy si mezi hodováním řízků potřebují dopřát sladké hlavní jídlo.

Buchtičky se obvykle pomažou rozteklým máslem, pocukrují a podávají se s mákem. Další možností je posypat je oříšky, v takovém případě podle serveru jídlo víc navodí vánoční atmosféru. Existují ale i další možnosti, jak opékance servírovat.

Prima fresh například radí podávat k nim kousky hrušek, které se hodí i k máku. Pokud si chcete pokrm ještě více vylepšit, můžete nejprve hrušky s cukrem zkaramelizovat na pánvi a vše pak ještě přelít javorovým sirupem. Tohle jednoduché sladké jídlo má zkrátka mnoho možností, a tak si každý najde tu svou oblíbenou.

Zdroj: Prima fresh, Česká televize, Dobrú chuť, OnlyU

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz