Šípková omáčka je oblíbenou klasikou. Připravte si ji pod taktovkou našich kuchařských hvězd

Zdroj: Shutterstock

Vyhrává u vás kanec jedině se šípkovou omáčkou? Ve známém českém filmu se vedou pře o tom, jestli připravit kance se šípkovou nebo se zelím. Patříte-li do týmu šípkové omáčky, osvojte si vyzkoušené recepty našich kulinářských hvězd.

Jak připravuje oblíbenou klasiku Zdeněk Pohlreich? A jak ji připravuje známé duo v podobě Kluků v akci? Zamilujte si jejich recepty a připravte si šípkovou omáčku pod jejich taktovkou.

Šípková omáčka pod vedením foodblogerky Koko

Veronika Šmehlíková alias Koko je oblíbená foodblogerka. Energická blondýnka si ráda dělá věci po svém. A to platí i v kuchyni. Jak připravuje šípkovou omáčku? Web Menu od Koko prozrazuje její recept.

Na přípravu šípkové omáčky podle Koko potřebujete 600 až 800 g kančí kýty, 10 dkg slaniny, tymián, hřebíček, nové koření, bobkový list, skořici, kuličky černého pepře, 1 dcl červeného vína, 350 ml vývaru, 100 až 150 g šípkové zavařeniny, 1 mrkev, 3 menší červené cibule a sádlo.

Maso den či dva dopředu očistěte, obalte v nadrceném koření a našpikujte klínky slaniny. Oloupejte kořenovou zeleninu, nastrouhejte ji. Oloupejte a nakrájejte cibuli. Maso zatáhněte na sádle, jakmile bude hnědé, vyjměte ho, přidejte koření a nechte ho rozvonět. Přidejte kořenovou zeleninu, osmahněte ji společně s cibulí, zalijte vývarem, přidejte šípkovou zavařeninu a červené víno. Vraťte zpět maso, nechte dusit. Poté omáčku propasírujte, bude-li potřeba, tak ji zahustěte a dochuťte solí, cukrem, případně strouhaným perníkem.

Šípková omáčka podle Zdeňka Pohlreicha

Mnoha kuchaři obávaný odborník Zdeněk Pohlreich má svůj vlastní postup pro přípravu šípkové omáčky. Deník iDNES vás nechá nakouknout pod pokličku a poradí, jak na přípravu šípkové omáčky podle Pohlreicha.

Nejdříve hodně najemno nakrájejte mrkev, šalotku a řapíkatý celer. Zeleninu orestujte na másle, dokud nechytí barvu. Poté přidejte trochu cukru, několik kuliček jalovce a nechte směs zkaramelizovat. Zalijte vývarem a přidejte šípkový džem.

Směs je třeba následně nechat vařit a redukovat. Podle Pohlreicha je v tento moment lepší směs přelít z hrnce na pánev, protože je zde větší odpad. Na závěr už jen omáčku sceďte a máte hotovo.

Šípková omáčka, jak ji vaří Kluci v akci

Sledujete rádi počínání dvojice známé z pořadu Kluci v akci? Pak si i podle těchto kuchařů připravte šípkovou omáčku. Budete potřebovat 800 g kančího hřbetu bez kosti, 100 g slaniny, 2 mrkve, 2 petržele, ¼ celeru, 1 cibuli, vepřové sádlo, snítku tymiánu, snítku majoránky, hvězdičku badyánu, cukr krupici (asi 4 lžíce), 1 rajský protlak, 200 g šípkové zavařeniny, masový vývar, 100 ml červeného vína, 200 ml pomerančové šťávy, divoké koření (celý pepř, nové koření, bobkový list, jalovec), lžičku mleté skořice, citronovou šťávu, strouhaný perník podle potřeby, mletý pepř a sůl.

Část zeleniny pokrájejte na klínky, zbytek na kostičky. Maso očistěte, nakrájejte, prošpikujte kousky zeleniny a špeku a osolte. Na sádle nechte orestovat zeleninu, počkejte, dokud nezhnědne, přidejte bylinky a koření. Poté zasypte cukrem, nechte zkaramelizovat, přidejte protlak a šípkovou zavařeninu. Opět vše zarestujte, zalijte vývarem, vínem a šťávou z pomeranče. Nechte přivést k varu, poté přidejte maso a duste doměkka. Po uvaření maso vyjměte, omáčku propasírujte, rozmixujte a zahustěte nastrouhaným perníkem.

Zdroj: Menu od Koko, iDNES, Česká televize

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz