Sezóna cuket je tu. Vyzkoušejte netradiční cuketovou buchtu podle Laďky Něrgešové

Zdroj: Nextfoto

Laďka Něrgešová je známá herečka a moderátorka. Když zrovna nepracuje, věnuje se svým koníčkům. Jedním z nich je vaření a pečení, kdy se o své originální recepty ráda dělí na svém Instagramovém účtu.

Vše, co Laďka upeče, vypadá opravdu úžasně, o čemž svědčí i mnohé komentáře. V dnešním článku se zaměříme na jeden z jejích receptů – cuketové buchty.

Kdo má zahradu, pravděpodobně na ní pěstuje i cukety. Jedná se o nenáročnou zeleninu, ze které lze připravit různé druhy jídla.

Cuketa v netradičním receptu

Pokud vás však tradiční recepty již omrzely, zkuste z ní upéct třeba buchtu. Postup je velmi snadný, rychlý a výsledek stojí určitě zato. Potěší nejen vzhledem, ale především svou skvělou chutí. Tak vřele do toho!

Základem je kynuté těsto ze sušeného droždí, které přidejte do 250 ml teplého mléka. Dále přimíchejte půl kilogramu polohrubé mouky, 60 gramů másla, dva žloutky, cukr, sůl a citronovou kůru. Těsto nechte hodinu kynout, nejlépe na teplém místě přikryté čistou utěrkou.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Laďka Něrgešová (@ladka_nergesova)

Na náplň budete potřebovat dvě cukety, které mohou být klidně větší. Dále pak cukr, skořici a citronovou kůru. Pokud chcete mít buchtu ještě vymazlenější, můžete přidat také ořechy a rozinky.

Postupujte jako u závinu

Z těsta vyválejte placku. Náplň v ruce pořádně vymačkejte a rovnoměrně rozprostřete na těsto. Šťávu z cuket rozhodně nevyhazujte, budete ji potřebovat na přípravu polevy. Těsto z jedné strany několikrát přehněte přes sebe podobně jako závin a opět trochu rozválcujte válečkem.

Vzniklou placku rozřežte nožem na proužky široké asi dva až tři centimetry. Každý pásek zvlášť ještě zakruťte a zatočte do tvaru šnečí ulity.

Všechny položte na plech vystlaný pečícím papírem, půjdou pak snáze dolů a navíc si ušetříte práci s následným umýváním.

Za čtvrt hodinky máte hotovo

Šneky potřete zbylými bílky a posypte pistáciemi, vlašáky nebo jinými oříšky, které máte zrovna po ruce. Dejte do trouby a pečte na 180 stupňů Celsia asi 15 minut.

Pomyslnou třešničkou na dortu je poleva. Stačí smíchat moučkový cukr se zbylou vodou z cuket. Poměr řeďte dle potřeby.

Pokud se vám recept zalíbil a rádi byste vyzkoušeli další, ať už s cuketou či bez, Laďka Něrgešová jich má v rukávu ještě spousty, stačí se jen poohlédnout.

Zdroj: instagram.com, csfd.cz, en.wikipedia.org

Autor: Silvie Grulichová

Přidat na Seznam.cz