Hákarl: žraločí maso, které nedokázal pozřít ani Gordon Ramsay
Ryby a mořské plody

Hákarl: žraločí maso, které nedokázal pozřít ani Gordon Ramsay

Někdo si nepotrpí na syrečky, další nemá rád kysané zelí a někdo nesnese nakládanou červenou řepu. Jenže po tom, co ochutnáte hákarl, budete ještě s láskou vzpomínat na takové dobroty. Původ hákarlu Hákarl je typický islandský […]

Pražma královská: chutná a zdravá ryba, která navíc patří mezi levnější plody moře
Ryby a mořské plody

Pražma královská: chutná a zdravá ryba, která navíc patří mezi levnější plody moře

Pražmu královskou doposud mnozí Češi neochutnali. Jenže možná je nejvyšší čas na změnu. Jedná se totiž o chutnou a zdravou rybu, která je navíc levnější než třeba takový losos. Výskyt pražmy královské Pražma královská neboli […]

Ryba Fugu: obsahuje smrtící jed, který je až 200× nebezpečnější než kyanid draselný
Ryby a mořské plody

Ryba Fugu: obsahuje smrtící jed, který je až 200× nebezpečnější než kyanid draselný

Fugu je ryba, která se konzumuje především v Japonsku. Přesto je známá po celém světě, protože se jedná o velmi nebezpečnou pochoutku. Některé části fugu jsou totiž extrémně jedovaté. Výskyt ryby fugu Fugu je japonský název […]

humr
Ryby a mořské plody

Humr: mořská delikatesa s velmi jemným a zdravým masem

Humři patří mezi mořské plody, které se u nás více rozšířily až v posledních letech. Jejich maso je jemné, chutné a zdravé, na druhou stranu přináší vaření zaživa jisté etické problémy. Základní fakta o životě humrů […]

Losos jako velmi zdravá ryba
Ryby a mořské plody

Losos obecný je možná nejzdravější rybou vůbec

Losos u nás v posledních desetiletích zaznamenal velký „boom“. V oblíbenosti dokonce v českých kuchyních překonal i tradičního kapra. Jeho maso je totiž nejen výborné, ale také velmi zdravé! Výskyt lososa obecného Losos obecný (Salmo salar) bývá nazýván […]

Japonské mořské řasy
Ryby a mořské plody

Mořské řasy – patří mezi potraviny s nejvyšší koncentrací živin na světě

Mořské řasy jsou zeleninou, která sice chuťově nemusí sednout každému, přesto by se měla stát pevnou součástí našeho jídelníčku. Málokde totiž najdete takové množství minerálů a dalších účinných látek! Mořské řasy v dějinách lidstva: nejdéle […]

Tuňák žlutoploutvý
Ryby a mořské plody

Tuňák žlutoploutvý: jedna z nejpoužívanějších ryb v gastronomii

Tuňák patří k nejčastěji konzumovaným rybám. Je totiž cenově dostupný, chuťově výtečný a v neposlední řadě velmi zdravý. To vše se přitom týká i druhu, jež je nazýván tuňák žlutoploutvý. Výskyt a vlastnosti tuňáka žlutoploutvého […]

Využití řasy nori v kuchyni
Ryby a mořské plody

Řasa nori: mořská zelenina dobývající svět

Řasa nori je mořskou zeleninou, která je dlouhou dobu používána v asijských přímořských kulturách. To se ovšem v posledních desetiletích začíná výrazně měnit a dochází k jejímu šíření do celého světa. Historie sběru a pěstování […]