Romanesco vypadá úžasně. Navíc obsahuje mnoho účinných látek

Romanesco (zdroj: Samphotostock.cz)

Romanesco je zelenina, která zaujme na první pohled. Jenže ve skutečnosti není pouze vizuálně zajímavá, ale zároveň i chutná a zdravá.

Původ romanesca

Romanesco je zelenina z čeledi brukvovitých a jedná se o odrůdu brukve zelené, patří tedy do stejné skupiny jako zelí, kapusta, kedluben, květák nebo brokolice. Říká se mu ostatně „brokolice Romanesco“ či „římský květák“. První zmínky o něm v každém případě pocházejí z 16. století, a to z Itálie. Postupem času se ovšem rozšířilo i do dalších částí světa.

Kde si romanesco pořídit?

Ačkoli mnoho Čechů o romanescu nikdy neslyšelo, pokud byste jim ukázali obrázek této zeleniny, zřejmě by si vzpomněli, že už ho někdy viděli. V současné době jej totiž běžně seženete na pultech obchodů, a to nejen v supermarketech, ale také v menších prodejnách s ovocem a zeleninou. Pokud jej přitom uvidíte, skutečně si ho okamžitě zapamatujete, a to díky dosti specifickému vzezření.

Romanesco v kuchyni

Ač se tato zelenina podobá květáku a brokolici, v obchodech si ji s nimi skutečně nespletete. V kuchyni se ovšem může používat prakticky totožně. Má ovšem pevnější strukturu a jemnou ořechovou chuť. Lze ji přitom konzumovat zasyrova (např. v salátech), nicméně se doporučuje i krátké osmažení. Můžete jej také obalit jako květák, případně použít k zapékání.

Romanesco z hlediska zdraví

Romanesco obsahuje velké množství vitamínu C a vitamínu B9 neboli kyseliny listové. Kromě toho se v něm vyskytuje i  karoten, vláknina, omega 3 mastné kyseliny nebo draslík. Díky tomu působí pozitivně na imunitu a zmínit musíme i antioxidační vlastnosti. Kladný vliv má ovšem i na trávení a krevní oběh (podporuje krvetvorbu) a zároveň snižuje hladinu „zlého“ LDL cholesterolu.

Zajímavosti o romanescu

  • Vzhledem k tomu, že je romanesco podobné květáku a brokolici, v češtině se mu někdy říká „květolice“.
  • Tato zelenina je vizuálně atypická díky tomu, že její květenství má zhruba charakter přírodního fraktálu s rozvětveným meristémem.
  • Každý pupen se skládá ze série menších pupenů, jež jsou uspořádány v logaritmické spirále. Tento model pokračuje dále na menších úrovních.
  • Vzor romanesca má charakter přírodního fraktálu jen přibližně. Na menší úrovni se totiž vzor nakonec ukončí.
  • Díky svému vzhledu může tato zelenina v kuchyni sloužit i jako dekorativní ingredience, neboť dodá každému pokrmu šmrnc.
Přidat na Seznam.cz