Recept na nejslavnější masové kuličky je venku. Připravte si je jednoduše doma

Zdroj: Shutterstock

Nejznámější švédský výrobce nábytku konečně zveřejnil recept na své legendární masové kuličky. Není vůbec těžké je připravit, většinu surovin dokonce máte doma.

Masové kuličky, nejznámější jídlo švédského řetězce

Kuličky z obchodního domu Ikea nemohou minout jediného návštěvníka. Do strategie udržitelnosti, kterou výrobce propaguje, ale vůbec nezapadají. Ikea nicméně nepřemýšlí, že by kuličky ze své nabídky stáhla. Naopak se snaží nabízet alternativy, jako jsou vegetariánské nebo nyní nově lososové kuličky.

Výrobce si je vědom, že masové kuličky jsou ikonickým produktem. Proto se snaží o rozšíření jejich nabídky. Toto sdělení řekla pro iDNES Caroline Reidová, která má ve společnosti na starost vývoj a udržitelnost.

Zveřejněný recept

Nejprve si připravíme maso. Na dvacet kuliček budete potřebovat půl kilogramu jemně mletého hovězího masa a čtvrt kilogramu mletého vepřového masa. Jako další oloupete jednu cibuli, stroužek česneku, připravíte si jedno vejce, pět lžic plnotučného mléka, sůl, pepř a na zpevnění sto gramů strouhanky.

Prvním krokem jsou dobře spojená a promíchaná obě dvě masa. Následně přidejte ostatní ingredience a důkladně celou směs promíchejte. Snažte se vytvořit dvacet stejných kuliček. Pomocníkem vám může být váha. Celou směs zvažte a vydělte dvaceti, vyjde vám váha jedné kuličky. Hotové kuličky nechte dvě hodiny odpočinout v lednici. Odpočaté kuličky vám budou při tepelné úpravě krásně držet tvar, radí na webu Novinky.

Uleželé kuličky osmahněte na dobře rozpáleném oleji ze všech stran, dokud nebudou mít krásně zlatavou barvu. Takto opečené je naskládejte na plech a dejte ještě na dalších 30 minut do trouby na 180 stupňů.

Pokud si budete chtít ke kuličkám udělat i ikonickou omáčku, budete na ni potřebovat dvě lžíce oleje, 40 gramů másla, stejně tak hladké mouky, 150 mililitrů zeleninového vývaru a stejné množství i hovězího vývaru a smetany a jako poslední zbývají sójová omáčka a dijonská hořčice.

Začněte klasickým základem jíšky. Na pánvi si nechte rozpustit máslo a vmíchejte do něj hladkou mouku, dvě minuty nepřestávejte míchat, aby se mouka nepřipálila. Dále přilijte oba dva vývary a přiveďte k varu, občas promíchejte, aby se jíška dobře rozpustila a nezůstaly tam hrudky. Jako poslední nalijte smetanu, dvě menší lžičky sójové omáčky a jednu lžičku dijonské hořčice. Znovu nechte povařit a občas promíchejte. Omáčka by vám měla krásně zhoustnout.

Dny masových kuliček

Den masových kuliček připadá na 23. srpna. Jak ale píší přímo na webu IKEA, zákazníci tuto pochoutku oslavují po celý rok.

Zdroj: iDnes, Novinky, IKEA

Autor: Denisa Richter

Přidat na Seznam.cz