Proč v Číně jedí hůlkami: Původně byly používány k vaření. Praktickou část však brzy vystřídala filosofická myšlenka

Zdroj: Shutterstock

Když se řekne Čína, většina lidí si automaticky představí rýži, dobré jídlo a také hůlky. Ty jsou součástí nejen každé domácnosti a restaurace v Číně, ale v čínských restauracích jsou samozřejmostí i jinde ve světě.

Použití hůlek má v Číně opravdu dlouhou historii. Zlé jazyky sice tvrdí, že v zemi, kde se konzumuje tolik rýže, je zbytečné používat k jídlu právě „dvě tyčky“, pro Číňany ale mají hůlky velký význam.

Historie hůlek v Číně

První potvrzení o použití hůlek v této zemi sahá až do roku 1200 před naším letopočtem během dynastie Shang.

Nejstarší hůlky byly vyrobeny z bronzu a byly používány především k vaření. Bronzové hůlky byly mnohem delší než ty dnešní a dokázaly sáhnout hluboko do hrnců s vroucím olejem.

Jejich úloha se změnila

Použití při vaření byla téměř tisíc let primární funkce hůlek. Až v roce 400 našeho letopočtu byly zkráceny a používány k jídlu.

„Přibližně v této době začali kuchaři sekat maso na malé kousky, aby šetřili olej na vaření,“ vysvětluje theculturetrip.com.

Číňané si pak rychle uvědomili, že hůlky jsou ideální pro přenášení těchto kousků velikosti sousta z misky do úst.

Začaly se používat i jinde

Do roku 500 našeho letopočtu se používání hůlek rozšířilo z Číny do sousedního Japonska a Vietnamu, kde byl design přizpůsoben místnímu vkusu.

V Japonsku se hůlky vyráběly v různých velikostech pro muže, ženy a děti. Ve Vietnamu se palmové dřevo používalo ve prospěch bronzu a porcelánu.

Ačkoli v roce 1878 jednorázové hůlky nakonec vynalezlo Japonsko, Čína byla původním zdrojem důmyslného designu.

Proč tedy v Číně jedí hůlkami?

Konfucius, jeden z nejvlivnějších lidí v čínské historii, pozitivně ovlivnil používání hůlek. Filosof věřil, že ostré náčiní, jako jsou nože, bude jedlíkům připomínat strašlivý způsob, jakým se maso do misky dostalo.

Kdežto hůlky měly tupé konce, proto při jídle nemohly nikoho pohoršovat, natož mu pak připomínat přípravu jídla.

„Koneckonců Konfucius a jeho učení od 5. století před naším letopočtem mají i nyní hluboký vliv na společnost v Číně,“ dodává ltl-school.com.

Někde se udává, že hůlky jsou vlastně prodlouženým ukazováčkem. V porovnání s vidličkou jsou pak daleko pohodlnější.

V Číně se používají nejen při jídle, ale mnozí si je nemohou vynachválit i jako pomocníky při vaření a přípravě jídla.

Zdroj: theculturetrip.com, ltl-school.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz