Přivolejte si bohatství: Začněte nový rok s čočkou, která vás dostane i z kocoviny

Zdroj: Shutterstock

Ač se štědrovečerní večeři dostává mnohem větší pozornosti, také novoroční pokrmy hrály v minulosti významnou roli. Jednou z nejpoužívanějších potravin byla čočka, která měla do rodiny přinést peníze.

Pro naše předky byl výběr novoročních jídel způsob, jak si naklonit štěstí a bohatství.

Symbol bohatství

Nesměla se jíst drůbež ani ryby, s nimi by totiž štěstí uletělo, respektive uplavalo.

Naopak vítaná byla čočka, která symbolizovala bohatství. A když jste k čočce přidali vepřové maso, tak vás čekal skvělý rok, jelikož prasátko je symbolem štěstí.

Proč zvolit čočku

Jestliže však na pověry nevěříte, možná vás o konzumaci čočky na Nový rok přesvědčí jiné její výhody.

Čočka obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, jako jsou bílkoviny, vláknina, kyselina listová, hořčík nebo železo. Je vhodná pro lidi trpící celiakií nebo cukrovkou.

Na Nový rok ale přijde vhod hlavně její schopnost zmírňovat kocovinu, kterou má díky obsahu draslíku a antioxidačním vlastnostem.

Pokud vám nechutná klasická čočka hnědá, můžete vyzkoušet čočku žlutou, rozšířenou v indické a orientální kuchyni, červenou čočku s jemnější chutí nebo černou čočku beluga, která i po uvaření drží tvar.

Možná máte čočku spojenou se školními jídelnami, ve kterých čočka na kyselo nepatří zrovna mezi lákadla.

Využití této luštěniny je však mnohem rozmanitější. Uplatnění najde v salátech, v pomazánkách nebo v burgerech. Pár receptů si nyní představíme.

Recept na novoroční čočku

Čím jiným začít než klasikou s uzeným masem, vajíčkem, okurkou a samozřejmě čočkou. Na tradiční novoroční čočku budete potřebovat: 400 gramů čočky, 1 cibuli, 200 mililitrů vývaru, 1 lžíci hladké mouky, 2 lžíce sádla, 2 bobkové listy, 2 větvičky tymiánu, ½ citronu, sůl a pepř.

Propláchnutou čočku nechte nejlépe přes noc bobtnat ve vodě. Poté čočku vařte, dokud nezměkne, a následně ji slijte.

Cibuli nadrobno nakrájejte a orestujte na sádle, poté ji poprašte moukou a ještě chvíli restujte. Jíšku zalijte vývarem, přidejte bylinky a povařte. Tymián a bobkový list po čtvrt hodině vyjměte a přidejte čočku, osolte, opepřete a přilijte citronovou šťávu.

Čočkový salát

Jestli chcete vyzkoušet trochu netradiční recept, může být čočkový salát z webu Apetit tou pravou volbou.

Potřebovat na něj budete 250 gramů červené čočky, 1 zeleninový bujón, 175 gramů fazolí, pelyněk, estragon nebo petržel, 1 lžíci dijonské hořčice, 1 lžíci bílého octu, 1 stroužek česneku, 120 mililitrů olivového oleje, pepř a sůl.

Alespoň půl hodiny předem dejte namáčet čočku. Poté přidejte bujón, přikryjte hrnec a přiveďte k varu. Následně snižte plamen a nechte asi 25 minut dusit. Čočku sceďte do mísy.

V druhé míse smíchejte hořčici, ocet, česnek, olej, sůl, pepř a nasekaný pelyněk nebo petržel. Dobře promíchanou směs nalijte na čočku.

Uvařte a sceďte fazole a přidejte je k čočce. Před servírováním pokapejte olejem.

Zdroj: Dům a zahrada, Prima Ženy, Akademie kvality, Apetit, ResearchGate, National Library of Medicine

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz