Léto bez komárů. Účinné přírodní repelenty bez chemie

dsaaaaaaaaaa
bb

Léto je v plném proudu, což sebou přináší i určité nepříjemné aspekty jako hmyz. Na druhou stranu si můžete snadno připravit přírodní repelenty proti komárům, a to i z rostlin, jež jsou známy spíše jako kuchyňské ingredience.

Levandule

Kdo by neznal levanduli? Ačkoli je stále vnímána především jako okrasná rostlina, čerstvé květy můžete využít i originálními způsoby. Navíc její vůni příliš nemusí komáři ani další druhy hmyzu. Pokud tedy chcete levanduli vyzkoušet jako ochranu před dotěrnými návštěvníky, pěstujte ji v květináči, nasušte ji a rozprostřete po terase, případně si vyrobte levandulové tyčinky. Tato rostlina vám navíc může pomoci i na procházkách u vody, neboť se lze potřít levandulovým olejem.

Citrónová tráva

Citrónová tráva neboli voňatka citrónová pochází z jihovýchodní Asie, takže není divu, že je nedílnou součástí asijské kuchyně. Všechny části rostliny z čeledi lipnicovitých jsou charakteristické dosti silnou citrónovou vůní, takže není divu, že člověku voní příjemně. Jenže co platí pro Homo sapiens, nemusí nutně platit pro další živočišné druhy. Takový hmyz včetně komárů vyloženě odpuzuje. Citrónovou trávu můžete doma pěstovat, případně si pořídit olej či vonné tyčinky, v nichž je obsažena.

Šanta kočičí

Šanta kočičí je rostlina, která na člověka v podstatě nijak neúčinkuje. Zcela jinak je tomu u koček. Především díky látce zvané nepetalakton jsou tyto rostliny pro kočky doslova neodolatelné, pročež se někdy dokonce nazývají „kočičí kokain“. Jenže některé druhy zvířat šanta kočičí naopak zcela odpuzuje. Obsažené látky totiž nemiluje hmyz (hlavně komáři a švábi) a někdy se hovoří i o tom, že ji nemají rádi ani hlodavci, což u rostliny milované kočkami tak nějak nepřekvapí.

Citrusové plody

Citrusy nemusí být „pouze“ součástí zdravého jídelníčku. Citróny, pomeranče, limetky nebo grapefruity můžete vyzkoušet i jako pomocníky proti otravnému hmyzu a vyrobit si z nich přírodní repelent proti komárům. Citrusové plody stačí oloupat, nakrájet a dát do vody. Tu přivedete k varu a na mírném ohni necháte vařit cca 60 minut. Následně necháte přes noc uležet, scedíte a nálev slijete do lahvičky či rozprašovače. Tento repelent by přitom neměl účinkovat jen proti komárům, ale také proti klíšťatům!

Hřebíček a další druhy koření

Koření používáme dennodenně. Jenže některé druhy se nemusí používat jen jako kuchyňská ingredience, ale mohou se stát přírodním repelentem proti komárům. V tomto ohledu můžete využít např. hřebíček, který lze naložit do olivového oleje, případně jej můžete smíchat s alkoholem či levandulí, anebo s octovou vodou (z jablečného octa). Uplatnění pak nachází rovněž rozmarýn, fenykl či tymián. Tyto druhy koření navíc můžete použít najednou, za což si vás komáři nezamilují.

Přidat na Seznam.cz