Připravte si kovbojské fazole Terence Hilla a Buda Spencera ze slavné westernové scény

Zdroj: Shutterstock

Bud Spencer a Terence Hill ztělesňují jeden z kultovních televizních párů, které nás nejvíce bavily a rozesmávaly. Ve svých spíše komických westernech předváděli neskutečné souboje, a ač jejich rány nikdo nepovažuje za skutečné, jejich talent skutečný rozhodně byl.

Zrod legendární dvojky

V roce 1959 si oba zahráli ve filmu „Annibale“ (Hannibal), ale ve skutečnosti se poprvé setkali až o osm let později při natáčení filmu Dio perdona… lo no! (Bůh odpouští, já ne!) režiséra Giuseppeho Colizziho.

Carlo Pedersoli a Mario Girotti – ano, to jsou pravá jména Buda a Terence – se na sebe hned dokonale naladili a zjistili, že jejich duo opravdu funguje.

Průlomovým filmem dvojice (spolu s novým filmovým žánrem ironicky nazvaným „fazolový western“) se však stal snímek Lo chiamavano Trinità (Pravá a levá ruka ďábla), jehož ústřední postavou je líný pistolník, který dorazí do vesnice, kde s překvapením najde svého bratra v neobvyklém převleku šerifa, který (jak se později ukáže) je ve skutečnosti zloděj dobytka.

Proslulá scéna s fazolemi

Velmi známá je scéna, kdy se Trinità (Terence Hill) cpe fazolemi z pánve. Při vzpomínce na tyto záběry řekl Terence podle webu A million steps:

„Před natáčením scén, kde jím fazole, jsem 24 hodin hladověl. To zabralo, a nakonec byla scéna tak realistická, že se režisér rozhodl natočit ji jen jednou.“

Fazole Terence Hilla

Nyní si můžete fazole, kterými se ládoval Terence Hill, připravit i vy. Přesná podoba receptu, který se objevil ve filmu, není známá, ale kreativní autorka FOOD52 Marie Viljoen se vžila do svého oblíbeného herce a vznikly „fazole Terence Hilla“. Na jejich přípravu budete potřebovat:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 svazek šalotky nakrájené na plátky
  • 5 stroužků česneku lehce rozdrcených
  • 6 koleček pancetty nakrájených na proužky
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 šálky červených fazolí
  • 3 šálky kuřecího vývaru
  • 1 lžíci hnědého cukru
  • 2 papriky zbavené semen a nakrájené nahrubo
  • 3 snítky tymiánu
  • 1 svazek plocholisté petrželky
  • 1 lžíci červeného vinného octa
  • 2 šálky suchého červeného vína
  • sůl a pepř

Fazole namočte přes noc do vody, nebo je přiveďte k varu a nechte je ve vodě, dokud nevychladnou, v obou případech vodu vylijte. Na olivovém oleji jemně osmahněte šalotku, česnek a přidejte pancettu a restujte na středním plameni, dokud tuk nezačne trochu vytékat.

Přidejte rajčatový protlak, scezené fazole s dostatečným množstvím kuřecího vývaru nebo vody, aby byly ponořené. Nakonec směs doplňte cukrem, paprikou a bylinkami, promíchejte a přiklopte.

Vařte, dokud fazole nezměknou, a občas přidejte další vývar nebo vodu. Když začnou fazole měknout, přidejte ocet a červené víno. Vařte bez pokličky, dokud se víno nevstřebá. Podle chuti přidejte čerstvě mletý černý pepř a sůl.

Zdroj: A million steps, FOOD52, ČSFD

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz