Popcorn: občerstvení, které může být dietní i extrémně nezdravé

Popcorn (zdroj: Samphotostock.cz)

Popcorn je vlivem globalizace oblíbeným občerstvením po celém světě. V zásadě se přitom nemusí jednat o nezdravé jídlo, ale některé varianty jsou rizikové.

Původ popcornu

Popcorn pochází zcela bez překvapení zpoza „velké louže“. Vždyť kukuřice, která tvoří základ tohoto pokrmu, byla domestikována zhruba před 10 000 lety na území dnešního Mexika. Podle některých nálezů se navíc zdá, že si místní obyvatelé připravovali praženou kukuřici už před více než 5 000 lety. Znalost tohoto pokrmu převzali později evropští kolonialisté a rozšířili ji do celého světa.

Kde praženou kukuřici ochutnat?

Popcorn je díky americké kultuře populární po celém světě jako rychlé občerstvení. Právě v USA je totiž pražená kukuřice oblíbená při sportovních akcích nebo v kinech, a to už od 30. let 20. století. V současné době jej navíc pořídíte i u nás v mnoha obchodech. Zakoupit si jej lze ve sladké (např. karamelové) i slané variantě, a to včetně sýrové, šunkové či česnekové.

Popcornovače a další způsoby přípravy

Pražená kukuřice, kterou si pořídíte v obchodech, je buď hotová, anebo určená k přípravě v mikrovlnné troubě, takže si ji můžete dát čerstvou i doma. Aktuálně navíc máte k dispozici i různé popcornovače, tedy menší zařízení, která umožňují přípravu popcornu jednoduše v domácích podmínkách. Dnes si je proto možné vytvořit domácí kino se vším všudy, tedy i s příslušným vybavením na přípravu občerstvení.

Pražená kukuřice z hlediska zdraví

Pražená kukuřice obsahuje minimum kalorií, z tohoto hlediska je tedy dietní potravinou. Záleží ovšem na variantě a použitých surovinách. Mnohé druhy popcornu jsou vyrobeny z geneticky modifikované kukuřice, při výrobě dalších byl použit nezdravý palmový tuk. Některé varianty pak obsahují i příliš mnoho soli, stejně jako umělá aromata, sladidla a barviva. Pak jsou skutečně velmi nezdravé.

Zajímavosti o pražené kukuřici

  • Název „popped corn“, tedy vlastně „popraskaná kukuřice“, se poprvé objevil ve slovníku Johna Russella Bartletta z roku 1848.
  • Proč ale zrnka kukuřice vůbec praskají? Může za to struktura škrobu. Ta se vlivem zahřívání změní na pěnovitou a zrno se „převrátí naruby“.
  • Popcornovače můžete sehnat za pár set korun. Existují ovšem i dražší varianty, které jsou např. vybaveny termostatem, jež zajišťují, že se kukuřice nespálí.
  • Aktuálně si lze samostatně pořídit i nejrůznější příchutě na praženou kukuřici. Oblíbené jsou např. různé sýry, chilli, jarní cibulka anebo pizza.
  • Pražená kukuřice byla American Academy of Pediatrics zařazena na seznam potravin, které by neměly být podávány dětem do 4 let. Hrozí totiž riziko udušení.
Přidat na Seznam.cz