Podzimní polévky: Lahodné a originální recepty, které zahřejí nejen na duši

kremova polevka
Zdroj: Shutterstock

Cibule, dýně, květák. Právě tyto levné a dostupné suroviny mohou tvořit základ pro syté a výživné polévky, které ocení nejen vegetariáni, ale i lidé, kteří chtějí jen něco teplého do žaludku a rádi si odpočinou od masových pokrmů. Podzimní polévky jsou pro chladné dny to nejlepší, co si dopřát.

Proč si na podzim dopřát misku dobré polévky

Hrnec plný oblíbené zeleniny bublá v uklidňujícím rytmu na sporáku a lahodná, hřejivá a příjemná domácí vůně se line z kuchyně. Právě vaření jednoduchých polévek na podzim je ideálním způsobem, jak zahnat chmury z deštivých nebo mrazivých dnů s nedostatkem světla a hřejivých slunečních paprsků. Miska oblíbené polévky může být navíc i nostalgickou vzpomínkou na dětství.

Zeleninová polévka je také klasickým příkladem zdravého jídla bez námahy. K její přípravě často stačí jen hrstka důvěrně známých surovin, které však mají velice dobré nutriční vlastnosti a tělu dodají celou řadu prospěšných látek.  

Přestože je polévka považována za levné a prosté jídlo, nechybí v nabídce michelinských restaurací. Jedna taková se nachází v oblíbené italské lokalitě u jezera v městečku Como na severu Itálie.

Zdejší šéfkuchař Andrea Casali pro Vanity Fair uvedl hned tři jednoduché recepty na dobré podzimní polévky. Jak uvádí, z polévky se může stát kompletní a vyvážené jídlo, pokud se do ní přidají obiloviny a bílkoviny.

Podzimní polévky: Lahodné a originální recepty, které zahřejí nejen na duši
krémová polévka, zdroj: Shutterstock

Cibulová polévka

K cibulové polévce v italském stylu budete potřebovat: 600 g bílé nebo žluté cibule, půl sklenice bílého vína, 600 ml zeleninového vývaru, 6 lžic panenského olivového oleje, hrudku másla, 4 bobkové listy a sůl dle potřeby.

Olej a máslo se dají do hrnce a rozehřejí se. Na prudkém ohni se opeče nakrájená cibule, která se zalije vínem a nechá se povařit. Přidá se zeleninový vývar a bobkový list. Asi 2 hodiny se polévka nechá táhnout na mírném ohni. Podává se s krutony z oblíbeného pečiva.

Žlutá tykev v bramborové polévce

Trochu netradiční kombinace surovin dokáže vytvořit zajímavou podzimní pochoutku. K její výrobě je potřeba: 1 kg očištěné žluté tykve, 3 větší brambory, 1 litr zeleninového vývaru, 1 žlutá cibule, 30 g másla, 100 g parmazánu, hrst dýňových semínek a olivový olej.

Ve velkém hrnci se rozehřeje máslo, přidá se dýně, brambory a cibule nakrájená na kousky. Vše se podlije zeleninovým vývarem a nechá se vařit 40 minut na mírném ohni. Směs se poté rozmixuje, dokud nevznikne hladký krém. Podává se ozdobená parmazánem, a třeba i praženými dýňovými semínky.

Mléčná květáková polévka

K přípravě je potřeba: 1 květák, 0,5 l mléka, sůl a černý pepř, 2 lžíce panenského olivového oleje.

Květák se nakrájí na kousky a vaří se spolu se solí a pepřem asi 1 a půl hodiny, dokud se květák nerozpadne a část mléka neodpaří. Poté se rozmixuje na hladký krém. Podává se zakapaná olejem a ozdobená drobnými růžičkami opečeného květáku.

Zdroj: vanityfair.it, giallozafferano.it

Autor: Lída Kropáčková

Přidat na Seznam.cz