Poctivý bulharský koláč podle Heleny Růžičkové připravíte během chvíle. Je plný hrušek

Zdroj: Shutterstock

Helena Růžičková byla známá česká herečka, která mnoha divákům nesmazatelně utkvěla v paměti zejména díky roli Škopkové v legendární trilogii Slunce seno… Byla oblíbená nejen pro svůj charakteristický herecký talent, ale i skvělý smysl pro humor.

Její okolí ji milovalo pro laskavou povahu i kulinářské dovednosti, díky kterým dokázala vykouzlit lahodné pokrmy, jako například bulharský hruškový koláč.

Komediální česká herečka

Pro mnohé diváky byla Helena Růžičková skvělá komediální herečka, bez které by některé české klasiky zkrátka nebyly ono.

Vzpomeňte si například na nádhernou pohádku Tři oříšky pro Popelku a vybavte si tu část, ve které Helena coby ufňukaná Dora s vervou přitiskne hubeného prince na svoji hruď a bez jediného slova se s ním pustí do tance.

„K dokonalosti tuto postavu ale dovedla Růžičková jako Heduš v Ecce homo Homolka. Ještě připomeňme ‚velkou ženu malého muže‘ Annu Urbanovou ze seriálu Vlak dětství a naděje,“ zmiňuje web Reflex.

Chutný dezert podle Heleny Růžičkové

Helena Růžičková se kolem plotny uměla pěkně otáčet. Z jejích rukou vznikala chutná jídla, po kterých se druhým dělaly boule za ušima.

Legendární je například její bulharský hruškový koláč. „Bulharské dezerty jsou poměrně sladké, což je způsobeno vlivem turecké kuchyně,“ popisuje sladké dobroty web Lifee.

Bulharská kuchyně je celkově velmi rozmanitá. Považuje se za jednu z těch zdravějších světových kuchyní. Bulharské moučníky se v mnoha ohledech podobají těm tuzemským.

Připravte si bulharský hruškový koláč

Na přípravu bulharského hruškového koláče, který s oblibou připravovala herečka Helena Růžičková, budete potřebovat: 3 vejce, 2 hrnky polohrubé mouky, 100 ml teplé vody, 2 hrnky hrušek, ½ hrnku rozinek, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek cukru krupice, ½ hrnku oleje, 1 lžíci kakaa, ½ lžičky mleté skořice, 2 lžíce rumu a ½ hrnku nasekaných ořechů.

Rozinky namočte do rumu. Žloutky oddělte od bílků, bílky vyšlehejte do tuhého sněhu. Žloutky utřete společně s cukrem, přidejte olej a promíchejte. Prosejte si kakao, přisypte skořici a postupně zašlehávejte vodu. Hrušky si oloupejte, nakrájejte je na větší kousky a vmíchejte je do těsta. Následně přidejte rozinky a nasekané ořechy. Poté do těsta přidejte prosetou mouku a prášek do pečiva. Na samotný závěr přijde postupně a pomalu vmíchat tuhý sníh.

Plech vyložte pečicím papírem, rovnoměrně na něj nalijte těsto a vložte do předehřáté trouby na 180 °C, kde pečte dozlatova.

Zdroj: reflex.cz, Lifee.cz, ireceptar.cz

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz