Po pár sklenkách vína vám pravděpodobně začne kručet v žaludku. Je za tím jednoduché vědecké vysvětlení

Zdroj: Shutterstock

Každý, kdo si někdy zašel s přáteli na pár skleniček, to zná. Brzy po vypití prvního drinku pociťujeme, že bychom něco snědli, a po třetí skleničce už hledáme na baru alespoň nějaké brambůrky, které by zahnaly náš hlad. Ale proč?

I když se třeba před večírkem dobře najíme s tím, že nebudeme utrácet za zbytečné pokrmy, protože i tak necháme nejspíš v podniku pěknou částku za pití, dříve nebo později si něco k jídlu stejně koupíme. Pokud tedy nechceme, aby naše kručení v břiše přehlušilo dění u baru.

Nebojte, není to jen váš osobní problém, téměř každý má během požívání alkoholu hlad. A vysvětlení není nijak složité, jde o reakci těla na procesy, které v něm alkohol spouští. Vědci objasnili, co přesně se s námi v takovou chvíli děje.

Výzkumy na myších

Výzkumy, které se týkaly reakce našeho těla na alkohol, probíhaly od roku 2017 v institutu Francis Crick ve Velké Británii. Podle healthline.com se vědci tím, jak alkohol ovlivňuje naši touhu po jídle, zabývali déle než dva roky.

Výzkumy probíhaly na myších, kterým byl podáván alkohol, a na základě toho bylo sledováno, jak reagují na jídlo, které je před ně položeno. A to i potom, co se před požitím alkoholu zvířata řádně najedla.

Bylo to celé poměrně komplikované, protože veškeré jídlo i pití muselo být přepočítáno v poměru k tomu, kolik by to znamenalo pro člověka, navíc se musely výzkumy znovu a znovu opakovat, aby došlo ke zprůměrování výsledků.

Nakonec mají ale vědci jasno v tom, že čím více toho myši vypijí, tím větší je jejich touha po jídle, a stejně tak to funguje i u člověka. Hlad je s každou další skleničkou větší a větší.

Myším bylo po dobu několika dní podáváno zhruba takové množství alkoholu, které by pro člověka znamenala láhev a půl vína. Podle odborníků alkohol aktivoval v jejich mozku určité neurony, nazývané AgRP, umístěné v hypotalamu, což zvýšilo chuť k jídlu.

Hlad pouze vnímáme

Ačkoli má člověk po vypití určité dávky alkoholu pocit hladu, ve skutečnosti může být jeho žaludek poměrně dost plný. Jde pouze o pocit, který vnímáme, nikoli o skutečnost. Tím pádem u nás dochází k přejídání, protože naše tělo v té chvíli jíst vlastně nepotřebuje.

„Naše studie jasně ukazuje, že hlavní oblast mozku zodpovědná za jídlo, hypotalamus a jeho neurony AgRP, je přímo ovlivněna ethanolem, a že myši velmi silně reagují na vzniklou situaci přejídáním,“ vysvětluje autor studie.

Vědci experiment znovu zopakovali, ale tentokrát zablokovali signály neuronů AgRP a zjistili, že myši jedly méně, což naznačuje, že právě tyto neurony mohou ovlivňovat přejídání při nadměrném pití.

Pokud se chce člověk vyhnout přejídání, měl by se vyhnout nárazovému pití. Není od věci dát si večer skleničku vína nebo jedno pivo. Ovšem pokud si dopřejete nějaký ten drink mezi jídly, pravděpodobně pak budete obědvat třikrát více než jindy.

Jíst před tím, než půjdete do klubu, se tak možná zdá jako špatný nápad, protože stejně pak budete mít hlad. Pít na lačný žaludek je ale podle všeho mnohem horší, protože je známo, že v takové situaci je člověku jen mnohem dříve z alkoholu špatně.

Zdroj: thehealthy.com, edition.cnn.com, healthline.com
Autor: Shani Maiová

Přidat na Seznam.cz