Plzeňský karbonát je jídlo pro pořádné chlapy. Udělejte jím radost svému manželovi

plzensky karbonat
Zdroj: Shutterstock

Plzeňský karbonát je jídlo, na kterém si pochutnají především pořádní chlapi. Větší kus masa ve šťavnaté omáčce z piva nejlépe chutná s bramborovou kaší. Pokrm si získal pozornost spisovatele Bohumila Hrabala, který o něm dokonce psal v jedné své knize.

„Pochoutkou je i plzeňský karbonát, roštěnec s cibulí, vše podlévané plzeňským pivem, k tomu pommes frites,“ libuje si spisovatel ve svém díle Magická Praha. Chcete si slavnou pochoutku udělat i doma? Není to vlastně nic složitého.

Pokud chcete udělat radost svému manželovi, plzeňský karbonát rozhodně zabere. Je to jídlo, na kterém si pochutnají i ženy, především pány ale nejspíš potěší kombinace šťavnatého masa podlévaného pivem a jemné bramborové kaše.

Pro pořádné chlapy

Na 4 porce budete potřebovat 800 gramů roštěnce, ideálně s tukovou vrstvou, sůl, mletý zázvor, sladkou papriku, 150 mililitrů piva, ideálně světlého, použít se dá ale jakékoli. Dále si připravte olej, sádlo, dvě velké cibule, 100 gramů rajského protlaku a hovězí vývar.

Maso si nakrájejte na čtyři kousky po 200 gramech. Na několika místech je nařízněte, mírně poklepejte a potřete je pořádně zázvorem. Nebojte se toho, že bude jídlo trochu pálit, pánové to tak mají rádi. Přidejte také mletou papriku.

To celé pokapejte pivem, potřete olejem a nechte ideálně přes nos odležet v lednici. Druhý den maso na rozpálené pánvi zprudka opečte a dejte stranou. Ve výpeku rozehřejte sádlo a na něm osmahněte nakrájenou cibuli dozlatova.

V ní zarestujte protlak, přidejte opět koření a zalijte to celé vývarem. Následně přidejte pivo, vložte do hrnce zpět roštěnky a vařte maso do měkka. Vše následně podávejte s bramborovou kaší.

Nezapomeňte na zdobení

Plzeňský karbonát se obvykle podává s žampiony a lyonskou cibulí, aby mělo jídlo ten správný říz. Žampiony povařte zhruba 3 minuty ve vodě s citronovou šťávou, pak je nakrájejte a ozdobte jimi kaši.

Cibuli nakrájenou na půlkolečka poduste ve vodě s trochou bílého vína a octa, následně osolte a přidejte k omáčce.

Teprve s takovým zdobením si budou doma vaši pánové pořádně pochutnávat. Dámy samozřejmě mohou cibuli vynechat, pokud se na ni necítí.

Zdroj: Bohumil Hrabal – Magická Praha, Česká televize, Czech specials

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz