Pizza trochu jinak: Vyzkoušejte vrtulky podle Laďky Něrgešové

Zdroj: Nextfoto

Laďka Něrgešová na své fanoušky myslí, a proto pravidelně sdílí zajímavé okamžiky na sociálních sítích. A jelikož ráda vaří a peče, často se na nich dělí také o své zajímavé recepty. Jaký to bude tentokrát?

Laďka Něrgešová by si měla vytvořit vlastní televizní pořad „Vaříme a pečeme s Laďkou“. Na rozdíl od jiných podobných pořadů by zajisté trhla rekord ve sledovanosti, jelikož její recepty vždy sklidí velkou chválu.

Jednoduchý recept s kynutým těstem

Ten, kdo sleduje její příspěvky na facebooku týkající se různých receptů, ví, že Laďku pečení velmi baví. Navíc mnoho z jejích receptů zvládnou i úplní začátečníci, přesto je výsledek vždy výborný. Tentokrát se Něrgešová podělila o recept na pizza vrtule, které jsou snadné na přípravu a chutnají fantasticky.

Budete potřebovat půl kila hladké mouky, kterou nasypte do větší mísy, a udělejte v ní uprostřed dolík. Dále vezměte půl kostky čerstvého droždí. To v rukách rozdrobte na kousíčky a přidejte do připravené prohlubně v mouce.

Droždí zalijte trochou teplé vody a nechte čtvrt hodiny odstát, pak jej zahrňte trochou mouky z okrajů. Do mísy přidejte další ingredience – sůl, pět lžic olivového oleje a 180 mililitrů teplé vody.

Pomocí vařečky vše pořádně promíchejte, aby se suroviny spojily v těsto. Mísu přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout 45 minut až jednu hodinu.

Vyválejte tři placky, které vrstvěte na sebe

Po uplynutí této doby na pomoučněném vále či pracovní desce udělejte z těsta válec, který rozdělte na tři přibližně stejné díly, které se budou následně vrstvit na sebe.

Z prvního dílu vyválejte kulatou placku a přeneste ji na plech vyložený pečicím papírem. Potřete oblíbenou kečupovou směsí na pizzu (malou část si nechejte bokem na závěr). Použít můžete koupenou nebo si doma připravit vlastní. Nahoru ještě nastrouhejte trochu tvrdého sýru.

Z dalšího dílu těsta také vyválejte placku o stejném průměru a položte ji na první. Potřete bylinkovou směsí (například nasekané bylinky nebo pizza koření v olivovém oleji) a opět nastrouhejte trochu sýru. Položte třetí díl vyváleného těsta.

Zakroucením vzniknou „vrtulky

Vrchní díl potřete zbytkem kečupové směsi a hodně posypejte strouhaným sýrem. Placky nakrájejte na osm částí stejně jako klasickou pizzu s jedním rozdílem – střed nepřekrajujte, aby všechny trojúhelníky držely uprostřed pohromadě.

Každý díl pak zatočte kolem vlastní osy, na plechu vám tak vznikne tvar připomínající sluníčko. Takto připravené pizza vrtule dejte do trouby a pečte na 230 až 250 °C asi 20 až 30 minut.

Těsto bude uvnitř vláčné a na povrchu křupavé. Tento recept se skvěle hodí na party nebo jakoukoli příležitost, kdy očekáváte hosty. Díky svému tvaru odpadne nutnost krájení, každý si tak odtrhne vrtulku, kterou si vychutná. Servírovat můžete s dipem nebo omáčkou.

Zdroj: facebook.com, drozdi.cz, toprecepty.cz

Autor: Silvie Grulichová

Přidat na Seznam.cz