Paní Walewska. Tento vrstvený moučník je pojmenovaný po milence Napoleona Bonaparte

Zdroj:Shutterstock

Byla milenkou slavného císaře Napoleona. Její příjmení všímavějším z vás možná napoví, že pocházela z Polska. Polská šlechtična paní Walewska neokouzlila jen samotného Napoleona Bonaparte, ale svým dokonalým moučníkem dokáže učarovat i vám.

Pokud jste ještě nikdy neslyšeli o dortu Paní Walewska, nebo jste jej snad nikdy předtím neochutnali, nastal čas to změnit. Luxusní vrstvený polský moučník je sice náročnější na přípravu, ale jeho chuť vám veškerou práci a úsilí stokrát vynahradí.

Oblíbený moučník, na který v Polsku natrefíte opravdu často

O milostném poměru císaře Napoleona Bonaparte a polské šlechtičny Marii Walewské už jste možná slyšeli. Románek této dvojice trval od roku 1806 do roku 1810. Málokdo tuší, že Maria měla s Napoleonem dokonce nemanželského syna.

O dortu známém jako Paní Walewska se často hovoří jako o moučníku pro zamilované. Tahle blonďatá modrooká hraběnka byla údajně velmi krásná a v Polsku také hodně oblíbená. Bylo po ní pojmenováno několik pokrmů.

„Luxusní vrstvený polský moučník je znám pod mnoha názvy, třeba také Królewska pychotka nebo Krakovský koláč. Slovo pychotka jej asi vystihuje nejvíc, kromě toho se mu říká rovněž pysznotka, což znamená pro změnu lahodný,“ doplňuje informace o moučníku web Top recepty.

Jeho chuti neodoláte

„Dort Paní Walewska je nadýchaný a křehký dort s typickou chutí povidel nebo výrazné marmelády, kterou zjemňuje pudinkový krém, a ke křupavosti přispívá sněhová pusinková vrstva,“ popisuje web iReceptář.

Zaručeně učaruje každému, kdo má rád sladké. Dokonale se v něm kloubí sladké i lehce kyselé chutě a společně vytváří perfektní gurmánský požitek.

Jak si připravit dort paní Walewské?

Hned zkraje nutno dodat, že je to poněkud náročnější moučník. Rozhodně ale stojí za to, proto ho určitě vyzkoušejte. Na přípravu potřebujete: 500 g hladké mouky, 200 g změklého másla, 80 g moučkového cukru, 450 g černorybízového džemu, 120 g mandlových plátků, 6 vajíček, 300 g krupicového cukru, špetku soli, lžíci bramborového škrobu a půl balíčku prášku do pečiva.

Nejdříve smíchejte mouku, moučkový cukr, změklé máslo a žloutky. Z těchto surovin vypracujte těsto, které rozdělte na dvě poloviny a každou zvlášť zabalte do potravinářské fólie. Na půl hodiny odložte do lednice.

Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, do kterého postupně a po menších dávkách přimíchejte krupicový cukr. Vznikne vám krásně hutný, lesklý sníh. Nakonec vmíchejte bramborový škrob.

Připravte si dvě stejně velké dortové formy. Vyložte je pečicím papírem a do každé z nich na dno prsty rozmačkejte připravené těsto. Potřete jej vrstvou kyselé marmelády a na marmeládu opatrně rozetřete ušlehaný sníh a povrch posypte mandlovými plátky. Takto připravený moučník vložte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte cca 40 minut.

Na řadu přichází krém

Na přípravu krému potřebujete: 500 ml mléka, 30 g hladké mouky, 20 g bramborového škrobu, 50 g třtinového cukru, 200 g másla, 2 žloutky a semínka z vanilkového lusku – není povinné.

Polovinu mléka svařte se semínky vanilkového lusku a třtinovým cukrem. Druhou polovinu mléka vyšlehejte společně s moukou, škrobem a žloutky. Směs přilijte k mléku svařenému s cukrem za stálého míchání a přiveďte k varu. Vznikne vám hustý pudink, který přikryjte potravinářskou fólií.

Ve vedlejší misce vyšlehejte máslo, do kterého postupně přidávejte uvařený pudink. Šlehejte asi 10 minut do hladkého krému. Na jednu vrstvu korpusu pak natřete všechen hotový krém a přikryjte jen druhým korpusem. Vložte do lednice a nechte alespoň 3 hodiny chladit.

Zdroj: Toprecepty.cz, ireceptar.cz, laskominyodmaryny.cz, aazdravi.cz

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz