Oblíbeným jídlem Františka Josefa I. byl Tafelspitz. Uvařte si tento jednoduchý pokrm doma i vy

Zdroj: Shutterstock.com

Panovník rakousko-uherské monarchie František Josef I., lidově nazývaný Franz Josef, nebyl podle webu Toprecepty v jídle příliš vybíravý. Jeden pokrm si ale zamiloval natolik, že jej mohl jíst opravdu často. Tím pokrmem byl Tafelspitz neboli vařené hovězí maso.

Ne každému je hovězí maso po chuti. Pokud ale patříte k těm, kterým nevadí a dokážou si na něm pochutnat, pak byste Tafelspitz určitě měli vyzkoušet.

Jídlo, které proslavil císař František Josef I.

Tafelspitz neboli vařené hovězí maso na první pohled působí obyčejně. A vlastně se možná přeci jen jedná o poměrně fádní jídlo, které ale císař Franz Josef proslavil natolik, že se dostalo do povědomí mnoha lidí.

Možná to nevíte, ale Tafelspitz mohl František Josef I. jíst klidně každý den, natolik si ho totiž oblíbil. Téměř libové maso se vaří společně s kořenovou zeleninou, nechybí pórek, cibule a koření.

I když se to možná nezdá, ve skutečnosti jde o poměrně lehký pokrm. I to je důvod, proč si ho císař František Josef I. tak zamiloval – nechtěl se jídlem zdržovat, na oběd si vyhrazoval jen půl hodiny a vyžadoval lehce stravitelná jídla.

Jak si doma připravit Tafelspitz?

Dostali jste chuť na oblíbený recept známého císaře a chcete si tuhle dobrotu připravit doma? Na tento recept budete potřebovat: 1 kg hovězího masa, 1 cibuli, 2 mrkve, čtvrt bulvy celeru, menší petržel, půlku pórku, pár snítek pažitky, sůl, pepř, bobkový list a lžičku oleje.

Maso uložte do hrnce, zalijte ho vodou, aby bylo ponořené, osolte a přiveďte k varu. Nechte vařit cca 2 hodiny, prvních 30 minut sbírejte pěnu na hladině. Jakmile se pěna přestane tvořit, přidejte k masu pepř a bobkový list.

Cibuli oloupejte a nakrájejte na proužky, které poté orestujte na lžičce oleje. Zeleninu očistěte, nakrájejte na větší kousky a společně s orestovanou cibulí vložte k masu. Vařte další hodinu, vyvařenou vodu můžete během vaření doplňovat.

Jakmile bude maso měkké, vývar sceďte. Ten poté osolte podle chuti, maso nakrájejte na plátky přes svalová vlákna, zeleninu můžete pokrájet na menší kousky. Vše nandejte na talíř, zalijte vývarem a můžete podávat.

Zdroj: toprecepty.cz, fresh.iprima.cz, austria.info

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz