Noční můra pro masožravce. Kousnutí klíštětem může způsobit alergii na maso

Zdroj: Shutterstock

Podle zjištění Daily Mail stále více Američanů tvrdí, že trpí poruchou imunity a alergií na maso, kterou způsobuje cukr obsažený v klíštěti. Netypická alergie se objevuje i v Česku.

Lék proti rakovině vyvolal šok

Alergie byla objevena v roce 2001, kdy doktor Thomas Platts-Mills, profesor medicíny na Virginské univerzitě, pracoval na léku s monoklonální protilátkou k léčbě rakoviny, když si všiml, že u několika pacientů způsobuje anafylaxi.

Doktor zjistil, že na monoklonální protilátku, která byla vypěstována pomocí zvířecích buněk, je navázán sacharid alfa-gal. Platts-Mills se také nakazil AGS a k pokusům použil vlastní krev.

Co alergii způsobuje?

Podle listu Springfield News-Leader je tato porucha známá jako syndrom alfa-gal, pojmenovaný podle sacharidu, který se nachází ve většině savců (kromě lidí a opic) a ve slinách některých klíšťat.

Kousnutí klíštětem může vést k alergii na alfa-gal, což znamená, že konzumace masa obsahujícího tento sacharid může vyvolat alergickou reakci. Problémy nastávají při konzumaci masa savců. Ryby a drůbež nakažení snášejí bez potíží.

Dříve se předpokládalo, že klíšťata získávají látku alfa-gal od předchozího hostitele, například od psů. Vědci však zjistili, že látku přenáší samotná klíšťata prostřednictvím slin.

CDC (Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí ve Spojených státech amerických) uvádí, že AGS může být vyvolán kousnutím klíštěte Lone Star (Amerikanische Waldlaus), ale ani jiné druhy klíšťat nebyly vyloučeny. Mimo jiné alfa-gal přenáší i klíště obecné, které se nachází také na území České republiky.

Příznaky syndromu

Příznaky se pohybují od mírných až po potenciálně smrtelné. Lidé popisují vše od anafylaxe až po chronický průjem, zvracení nebo vyrážku. U některých jedinců mohou alergickou reakci vyvolat i výpary z vaření masa.

Syndrom alfa-gal se neprojevuje hned jako například alergie na arašídy, nýbrž může trvat roky, dokonce i desetiletí, než je diagnostikován.

Zkušenosti nemocných

Snad nejznámější osobou, která veřejně přiznala, že trpí AGS, je spisovatel detektivek John Grisham, který ji sám chytil po kousnutí klíštětem a od té doby nejí maso.

V rozhovoru pro Allergic Living uvedl, že naposledy u něj onemocnění propuklo po konzumaci králičího masa v Paříži v roce 2012.

Jaclyn Scott, žena také trpící tímto syndromem, uvedla, že se u ní projevuje od roku 2017. Dva dny poté, co pro svou rodinu smažila slaninu, vypadalo to podle jejích slov, jako by se poprala. Objevily se u ní vyrážky, měla oteklé břicho a další kožní problémy.

Patří mezi lidi, u nichž reakci spouští výpary z masa, což znamená, že nemůže chodit do restaurací a musela dokonce opustit práci v tiskárně, protože se v barvách používají vedlejší živočišné produkty. Vyhýbá se obchodům s potravinami a má alergické reakce na různé pleťové vody a léky.

Zdroj: eu.news-leader.com, dailymail.co.uk, allergicliving.com, ct24.ceskatelevize.cz
Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz