Nadmíra soli způsobuje zdravotní problémy. Její náhražky mohou snížit riziko mrtvice i náklady na zdravotní péči

Zdroj: Shutterstock

Ne nadarmo se říká sůl nad zlato. Dodává mnoha pokrmům chuť, bez ní by se staly nepoživatelné. Avšak přemíra soli umí napáchat škody ve vašem organismu. Solte proto s citem nebo rovnou použijte její náhražky.

Snížení příjmu soli může pomoci nejen vaší peněžence, ale především vašemu srdci. Nemusíte přitom ubrat množství, stačí sůl vyměnit za náhražky.

Náhražky soli mohou pomoci snížit riziko mrtvice a infarktu, pokud se používají místo soli kuchyňské. Jsou také ekonomicky efektivnější, jelikož snižují náklady za následnou hospitalizaci z důvodu zdravotních problémů.

Chlorid sodný nahraďte chloridem draselným

Co je považováno za náhražku soli? Jedná se o sůl s nízkým obsahem sodíku nebo přímo bez sodíku. Nahrazuje část chloridu sodného v běžné soli chloridem draselným.

Podle studie, které se zúčastnilo více než 20 tisíc lidí, by nahrazení kuchyňské soli mohlo snížit riziko mrtvice a infarktu o více než deset procent.

Účastníci výzkumu byli rozděleni do dvou skupin, z níž jedné byla podávána běžná kuchyňská sůl a druhá skupina užívala náhražku soli. Bylo zjištěno, že nahrazení soli také snížilo krevní tlak účastníků.

Nahrazení soli může tak v konečném důsledku ušetřit výdaje za zdravotní péči. Taktéž může nakonec vést ke zlepšení kvality života.

Mnoho sodíku poškozuje cévy

A proč tomu tak je? Kuchyňská sůl je chemická sloučenina zvaná chlorid sodný. Sodík je základní minerální látka. Pomáhá regulovat rovnováhu tekutin, nervové impulzy a funkci svalů.

Přestože je sodík nezbytný, jeho nadměrná konzumace vtahuje vodu do cév, což zvyšuje tlak a může cévy poškodit. Zároveň se unavuje srdce, které musí usilovněji pracovat, aby pumpovalo krev.

Stejně jako sodík je i draslík minerál nezbytný pro fungování organismu. Draslík hraje roli také při podpoře zdraví srdce a snižování krevního tlaku.

Všeho moc škodí, snažte se udržet rovnováhu

Příliš mnoho draslíku však může vést ke zdravotním problémům, zejména u lidí s existujícím onemocněním ledvin, jater nebo srdce. Chlorid draselný může ovlivňovat účinnost některých léků, proto své rozhodnutí konzultujte se svým lékařem.

Důležité je proto mít vyvážený příjem sodíku i draslíku, čehož je snazší dosáhnout, pokud si jídlo připravujete sami doma. Pokud jste častým konzumentem balených, hotových a restauračních jídel, nebudete moci svůj denní příjem kuchyňské soli příliš ovlivnit.

Jestliže chcete snížit spotřebu sodíku, můžete se v první řadě zaměřit na omezení zpracovaných a balených potravin. Místo soli lze k ochucení jídla použít také bylinky a koření.

Zdroj: verywellhealth.com, ahajournals.org/CIRCULATIONAHA, nejm.org, ahajournals.org/HYPERTENSIONAHA, heart.org

Autor: Silvie Grulichová

Přidat na Seznam.cz