Na cibulový sirup proti nachlazení sázely už naše babičky. Zvládnete si ho udělat i vy

Zdroj: Shutterstock

S kašlem se potýkáme během celého roku, ale je pravda, že na podzim, a především teď v zimě nás dokáže potrápit přece jen o něco více. Nahrává tomu nejen samotné počasí, ale také přechody z tepla do zimy. Svoji roli hrají i další faktory.

Když máme kašel, jako první nás napadne sáhnout po nějakém volně prodejném sirupu, pro který si zaběhneme do lékárny – nebo když je nám hodně zle, vyšleme někoho z rodiny. Co když ale jde proti kašli bojovat i jinak?

Na přírodní lék sázely už naše babičky

Nejednou se v životě spoléháme na rady a postupy, které zastávaly už naše babičky. Ty přece moc dobře věděly, co dělají, a s mnoha problémy si uměly poradit i bez prášků a v nich obsažené chemie.

A cibulový sirup není žádná výjimka. Možná si pamatujete, že vám ho babička jako malému dítěti vnucovala právě tehdy, kdy vás sužoval kašel.

Proč se na něho nespolehnout i teď? Pokud patříte k lidem, kteří dávají přednost přírodním postupům léčby, pak není nad čím váhat.

Cibule, citron a med

Existuje vícero receptů na cibulový sirup. Web magdascauldron.com preferuje výrobu sirupu z cibule, citronu a medu.

Dvě středně velké cibule oloupejte a nakrájejte na hrubší kousky. Šťávu z celého citronu smíchejte s deseti polévkovými lžícemi medu a nalijte na cibuli.

Sklenici uzavřete a nechte 24 hodin na teplém místě. Následující den stačí přecedit a vzniklý sirup poté skladovat v lednici.

Recept na cibulový sirup s cukrem

Na výrobu cibulového sirupu proti kašli budete potřebovat dvě středně velké cibule, půl hrníčku cukru a čistou nádobu.

Web food.com radí navrstvit kolečka cibule do sklenice a nasypat do ní takové množství cukru, aby byla celá cibule kompletně ponořená.

Jakmile bude sklenice plná, zavíčkujte ji a můžete s ní zatřepat, což prospěje tomu, aby se cibule dobře obalila cukrem.

Jak sirup proti kašli užívat?

Cibulový sirup užívejte třikrát denně po lžičkách. Tuhle přírodní pomoc proti kašli mohou užívat i děti, protože na cibulovém sirupu není vůbec nic špatného.

Někoho může odradit chuť. Je pravda, že cukr i med dodají sirupu sladkost, ale pořád v něm bude cítit cibule. To zejména dětem nemusí být dvakrát po chuti.

Zdroj: food.com, magdascauldron.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz