Musaka: zdravý pokrm, který si lze připravit i s vejcem či kozím sýrem

Musaka (zdroj: Samphotostock.cz)

Musaka patří mezi pokrmy, které jsou u nás spojovány především s řeckou kuchyní. Existují ale i mnohé další varianty z jiných oblastí.

Původ musaky

Musaka je tradičním zapékaným pokrmem, který se připravuje především v oblasti Balkánu a Blízkého východu. Nedělá se nicméně všude stejně, ale existuje celá řada místních a regálních variant. V Evropě a Severní Americe je aktuálně nejznámější řecká verze, která byla vytvořena ve 20. letech 20. století jistým Nikolasem Tselementesem.

Kde musaku ochutnat?

Musaka patří v České republice k nejznámější pokrmům, které jsou spojovány především s řeckou kuchyní. Proto ji můžete ochutnat v některých restauracích, jež se zaměřují na balkánskou kuchyni. Pořídit si ji lze také ve formě polotovaru určeném k ohřevu v mikrovlnné troubě. Zakoupit si je možné i speciální koření, které je možné při přípravě tohoto pokrmu použít.

Jednotlivé ingredience a postup

Pokud byste si chtěli musaku připravit doma, máte k dispozici koření, které může obsahovat oregano, pepř, mátu peprnou, skořici, muškátový oříšek, hřebíček nebo bazalku, tedy ingredience, jež se vyskytují v řecké variantě. Základem pokrmu je nicméně zelenina (lilek, cuketa, cibule, česnek, rajčata nebo brambory) a mleté maso. Jedná se přitom zejména o jehněčí, ale uplatnění často nachází i hovězí nebo směsi rozličných druhů mas.

Musaka z hlediska zdraví

Řecká kuchyně obecně obsahuje suroviny, které snižují riziko cukrovky či infarktu. Mezi zdravé pokrmy přitom patří i musaka. Obsahuje totiž především zeleninu a koření. Pokud vynecháte maso, může se jednat o výborné jídlo i pro vegetariány a vegany. Pokud naopak použijete maso, dbejte na to, aby bylo kvalitní, protože v opačném případě snížíte zdravotní účinky tohoto pokrmu.

Zajímavosti o musace

  • Musaka je poměrně složitá na přípravu. Jednotlivé vrstvy je totiž nutné připravit zvlášť.
  • Při přípravě je možné použít vejce nebo bešamelovou omáčku a někdy se k dochucení používá i červené víno či sýr.
  • Pokud byste si chtěli připravit sýrovou variantu, využít můžete např. parmezán. V některých variantách se používá i kozí sýr.
  • V Turecku se musaka skládá z plátků smaženého lilku, masa a rajčatové omáčky. V arabských zemích se přitom často konzumuje studená.
  • Musaka je jedním z nejznámějších pokrmů, které jsou spojovány s Řeckem. Mezi další patří např. tzatziki, gyros, chalva nebo baklava.
Přidat na Seznam.cz