Miroslav Etzler má rád české polévky. Vyzkoušejte recept na jeho oblíbenou bramboračku

Zdroj: Nextfoto

To, že se mnohé herečky a zpěvačky umí otáčet i v kuchyni, je vcelku normální. Ovšem i mezi muži, které lze vidět v televizi či v divadle, se najdou takoví, kteří umí vařit. Jedním z nich je Miroslav Etzler.

Snad u všech mužů platí, že láska a pohoda prochází žaludkem. Těch, kteří zvládnou i dobře uvařit, je však podstatně méně. A Miroslav Etzler se řadí mezi ně.

I když patří mezi talentované herce, znát je můžete z různých snímků i seriálů, vaření mu není cizí. Umí bravurně zastat i roli, ve které vedou spíše ženy.

Stejně jako jeho jiní herečtí kolegové a kolegyně, také Miroslav se zúčastnil soutěže ve vaření VIP Prostřeno, kde experimentoval se středomořskou kuchyní. Dokonce byl také hostem jednoho dílu pořadu šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.

Už od mládí ničím nepohrdne

Sám jídlo miluje a tvrdí, že asi neexistuje jídlo, které by nejedl. Už jako dítě si pochutnával na pokrmech ze školní jídelny včetně vnitřností, dokonce dojídal i po svých spolužácích. Problém mu možná dělá jen celer, ale pouze syrový.

Má rád vietnamskou a thajskou kuchyni, takže nejčastěji vaří asijská jídla. Také holduje rybám a mořským plodům. I když česká jídla, jako je kachna se zelím a knedlíky, vaří jen sporadicky, nejraději má české polévky.

Snad každému se občas stane, že potřebuje něco uvařit, ale nemá nápad, co by to mělo být. Až se příště ocitnete v této situaci, nechte se inspirovat právě oblíbeným receptem Miroslava Etzlera.

Miroslav Etzler miluje bramboračku

Charismatický český herec miluje klasickou českou bramboračku. Nejenže skvěle chutná, ale jelikož jde o hustou polévku, také umí dobře zasytit.

Na bramboračku budete potřebovat celer, petržel, pórek, máslo, česnek, mrkev a vodu. A samozřejmě brambory. Co se týče koření, nachystejte si majoránku, sůl, pepř, nové koření a bobkový list. Důležitou ingrediencí jsou také houby, které by měly být sušené.

Houbami začněte a namočte je do vlažné vody na 10 minut. Mezitím nakrájejte pórek, cibuli a mrkev na drobno a dejte smažit na rozpuštěné máslo v hrnci.

Stačí už jen dochutit

Po usmažení přidejte do hrnce 1,5 litru vody. Postupně přidávejte nakrájený celer a petržel a prolisovaný stroužek česneku. Nechte vařit a okořeňte podle chuti novým kořením, majoránkou a bobkovým listem. Osolte a opepřete podle sebe.

Nakonec přidejte předem namočené houby a nakrájené brambory. Jakmile budou brambory i houby uvařené, polévku zahustěte jíškou dle potřeby.

Polévku se doporučuje podávat s bílým chlebem. Pro ozdobení můžete ještě posypat jemně nasekanou čerstvou petrželkou nebo pažitkou.

Vyzkoušejte i variantu s paprikou a klobásou

Uvedený recept podle Miroslava Etzlera si můžete klidně poupravit podle sebe. Lze přidat například cibuli, kterou nakrájejte a osmažte na másle do růžova. Nebo přidat sladkou mletou papriku a pro zjemnění chuti přilít trochu mléka či zakysané smetany.

A pokud si chcete dopřát trochu toho masa, skvělou možností je do polévky přidat na půlměsíčky nakrájenou klobásku. Ta dodá polévce chuť a zasytí ještě více.

Zdroj: prima.iprima.cz, tyden.cz, vareni.cz, toprecepty.cz, Staré dobré časy 8/2022

Autor: Silvie Grulichová

Přidat na Seznam.cz