Milbenkäse: netradiční sýr, který vám může zamořit celou kuchyň

Milbenkäse (zdroj: commons.wikimedia.org, Creative Commons)

Milbenkäse je dosti atypický sýr, který se vyrábí pouze v jedné vesnici u našich německých sousedů. Ne každý ho přitom bude chtít ochutnat.

Původ milbenkäse

Sýr Milbenkäse se vyráběl už ve středověku, a to zejména v pohraniční oblasti německých spolkových zemí Sasko-Anhaltsko a Durynsko. Postupem času však jeho výroba upadla v zapomnění. V 70. letech 20. století už vlastně recepturu znala pouze důchodkyně Liesbeth Brauerová, kterou ovšem oslovil učitel Helmut Pösche, takže se nakonec zachoval. V současné době se však tento sýr vyrábí pouze ve vesnici Würchwitz.

Kde milbenkäse ochutnat?

Milbenkäse patří mezi sýry, které nejsou v celosvětovém měřítku příliš známé, ačkoli způsob jeho výroby ho proslavil i za hranicemi Německa. Sýr je ovšem stále nejvíce oblíbený na hranicích výše zmíněných spolkových zemích, kde se nachází i obec Würchwitz. Obě spolkové země přitom sousedí se Saskem, které zase sousedí s ČR. Neleží tedy daleko. Sýr si každopádně lze objednat i v německých e-shopech, což je sice snazší cesta, ale nemusí to být nejlepší nápad (viz níže).

Jak se milbenkäse vyrábí?

Za specifický vzhled, chuť i vůni tohoto sýra mohou roztoči Tyrophagus casei, kteří se nechávají působit několik měsíců. Díky nim dochází k fermentaci. Ačkoli toto ještě nezní tak nechutně, protože se jedná o zrající sýr, doplňme, že typický šedavý povrch, kterým je tento mléčný výrobek známý, tvoří opadaná pokožka, mrtvá těla a výkaly těchto živočichů, což nezní příliš lákavě.

Milbenkäse z hlediska zdraví

Sýry a další mléčné výrobky silně zakyselují organismus. I když tedy obsahují také zdraví prospěšné látky, neměli bychom je konzumovat až příliš často. Většina potravin, které jsou na Západě běžné, totiž rovněž zakyselují. V menším množství však mohou být zdravé. Musíme ovšem doplnit, že co se týče zrajících sýrů, pro děti jsou vhodné produkty nižšího stupně zralost, tedy spíše eidamské a ementálské typy.

Zajímavosti o Milbenkäse

  • Milbenkäse je vlastně „roztočový sýr“. Roztoči druhu Tyrophagus casei ovšem připomínají pavoučky, proto se v oblasti výroby nesprávně nazývá též Spinnenkäse neboli „pavoučí sýr“.
  • Podobně se např. vyrábí i francouzský sýr mimolette, na jehož povrchu a v němž žijí roztoči Acarus siro, kteří rovněž mohou za typický šedavý rozbrázděný povrch.
  • Podle doby zrání se mění barva Milbenkäse. Po měsíci je barva řezu žlutá, po třech nahnědlá a po roce černá. Na tomto sýru si tedy „pochutnávají“ opravdoví fajnšmekři.
  • Pokud byste se rozhodli si sýr pořídit domů, mějte se na pozoru, protože roztoči se mohou ve spíži pustit do dalších uskladněných potravin. Raději jej tedy snězte rovnou a hlavně rychle.
  • Výroba a prodej tohoto sýra spadají do právně šedé oblasti. I přes nařízení EU a německé vyhlášky ovšem nadále dochází k jeho produkci.
Přidat na Seznam.cz