Mexická kuchyně je plná barev a výrazných chutí, dokonce je součástí UNESCO

Tradiční mexické nachos
Nachos v americkém bistru

Mexická kuchyně je plná barev a výrazných chutí. Díky svým kvalitám a zachováním tradic byla navíc zařazena na seznam nehmotných památek UNESCO.

Historie mexické kuchyně

Historie současné mexické kuchyně se začala psát v 16. století. Pod vlivem evropské expanze do zámoří a Kolumbovým objevením Ameriky došlo brzy v Mexiku k propojení domorodých indiánských tradic a tradic evropských. Postupem času se začaly mísit suroviny i recepty a vznikla tak svébytná kuchyně, jejíž pokrmy jsou dnes oblíbené po celém světě.

Typické pokrmy mexické kuchyně

Jednou z charakteristik mexické kuchyně jsou regionální odlišnosti. Na druhou stranu lze jmenovat suroviny jako kukuřice, fazole, rajčata, tykve, avokádo nebo chilli papričky, které jsou používány na celém území Mexika. Typické jsou také některé známé pokrmy.

Tradičním mexickým pečivem jsou tortilly, tedy tenký chléb ve formě placky, který se vyrábí z kukuřičné či pšeničné mouky. Ten je např. základem tradičního pokrmu zvaného taco, což jsou menší tortilly naplněné směsí, kterou tvoří různé druhy masa a omáček.

Dalším typickým pokrmem mexické kuchyně je burrito, tedy opět tortillové placky, tentokrát naplněné sýrem, masem, zeleninou (především fazolemi) a kořením. Jmenovat musíme rovněž quesadillu, což je do třetice tortilla, i nyní naplněná sýrem, ale i dalšími ingrediencemi.

Rovněž populární nachos tvoří trojúhelníčky z kukuřičné tortilly, které jsou posypány syrém a ten je následně rozpuštěn. Další surovinou přitom může být maso, fazole, zelenina, bylinky, zakysaná smetana, kečup anebo chilli con carne, což ovšem není mexický, ale texaský pokrm.

Vrátíme-li se do Mexika, velmi oblíbené bývají rovněž omáčky. Připravovány jsou především červené (salsa roja) a zelené omáčky (salsa verde). Dalšími typickými jídly jsou rovněž salsa (nasekaná rajčata s chilli) a guacamole – avokádový pokrm, jenž pochází již z dob Aztéků.

Mexická kuchyně a zdraví

Z výše zmíněného je zřejmě patrné, že mexickou kuchyni lze řadit mezi zdravější kuchyně světa. Typická jídla jsou totiž tvořena rozličnými ingrediencemi, zároveň bývají plná zelenina a téměř se v nich nenacházejí uzeniny. Pokud tedy budete pobývat v Mexiku, zdejší pokrmy můžete vyzkoušet naprosto bez obav o své zdraví, budou-li tedy dodrženy hygienické normy.

Zajímavosti o mexické kuchyni

  • Mexická kuchyně je celosvětově považována za vysoce kvalitní a uchovávající spoustu tradic. Jako jedna z mála kuchyní proto byla v roce 2010 zařazena na seznam nehmotných památek UNESCO.
  • Mexičané jsou gurmáni. Jídlo pro ně neznamená pouze nutnost k přežití, ale jedná se o společenskou událost, kterou doprovázejí tradice a symboly.
  • Mexičané rádi konzumují i některé nápoje. Chutná jim např. pivo či horká čokoláda. Zřejmě nejtypičtějším pitím je ovšem tequila, silný alkoholický nápoj, jenž se nevyrábí z kaktusu,ale z agáve, což platí i pro další typický nápoj mezcal.
  • Za mexickou specialitu bývá označováno i fajitas. Jenže tento pokrm vznikl v Texasu a dnes jsou součástí texasko-mexické kuchyně (tzv. Tex-Mex).
  • Kromě typických ingrediencí jsou někdy v Mexiku používány i dosti zvláštní suroviny. Jde např. o komáry, mravence anebo vajíčka much.
Přidat na Seznam.cz