Lehoučké kynuté těsto s jogurtem je dobré na českou buchtu, knedlíky, koláče, langoše i pizzu

kynute testo
Zdroj: Shutterstock

Pro všechny milovníky dobrot z kynutého těsta je zde jedna ingredience, která z obyčejného těsta udělá vláčnou a chutnou pochoutku, která si dlouho udrží všechny dobré vlastnosti. A tou zásadní ingrediencí je obyčejný jogurt.

Kynuté těsto je součástí české kuchyně

V tradiční české kuchyni i v jídlech, které jsme převzali z jiných kuchyní a upravili si je podle chuti, je kynuté těsto základem pro celou škálu jídel. V českých domácnostech se kynuté těsto zabydlelo už hodně dávno a jeho obliba byla hlavně mezi chudým obyvatelstvem.

Z pokrmů z kynutého těsta se s minimálními náklady nasytila celá rodina. Dnes toto těsto s oblibou používáme k výrobě pečiva, knedlíků, koláčů, buchet a často i pro českou variantu pizzy.

Kynuté těsto má dokonce své místo ve folklóru. Vždyť i v pohádkách šel Honza do světa s rancem plným buchet z kynutého těsta.

Není tak kalorické, jak se o něm často domníváme

V moderní kuchyni se sice pokrmy z kynutého těsta trochu upozadily jako těžké a kalorické jídlo, ale v porovnání s listovým těstem z toho kynuté těsto vychází ve všech směrech mnohem lépe. A zatímco kynuté těsto má na 100 gramů něco málo přes 1000 kJ, listové se pohybuje nad hodnotou 1700 kJ.

Historie kynutého těsta

Stopy po kynutém těstě u nás sahají do 17. století, kdy se kuličky z kynutého těsta vařily a podávaly s máslem. Rozmach kynutého těsta začal v Evropě až v padesátých letech 19. století a je spojený s komerční výrobou kvasnic, která začala ve Francii.

V USA byly koláče z droždí představeny národu na výstavě v roce 1876, která přilákala deset milionů návštěvníků. Když Spojené státy americké vstoupily do druhé světové války, kvasnicové společnosti vyvinuly pro armádu suché droždí, které nevyžadovalo chlazení. A pak v roce 1984 byly v amerických laboratořích vynalezeny rychle rostoucí kvasnice.

Příprava kynutého těsta s jogurtem

Připravit vláčné kynuté těsto s jogurtem je stejně snadné, jako když děláte obyčejné kynuté těsto. Pokud jsou kvasnice v dobré kvalitě (vždy je dobré mít doma v zásobě ty sušené, které mají dlouhou dobu použitelnosti), s kynutím nejsou problémy, jen je třeba těstu dopřát pobyt na teplejším místě.

Suroviny pro výrobu kynutého těsta s jogurtem

Připravte si 250 ml bílého jogurtu, ½ hrnku oleje, 3 hrnky hladké mouky, 10 g sušeného droždí, lžičku soli, lžičku cukru.

Jednoduchý postup pro přípravu těsta

Jogurt v pokojové teplotě se metličkou smíchá s olejem. Přidá se sůl, cukr, mouka a droždí. Těsto se pečlivě zpracuje a nechá se na teplém místě vykynout. Mísa s těstem se přikryje čistou utěrkou, aby těsto neoschlo. Pokud by se na povrchu těsta vytvořila tvrdá krusta, bránila by kynutí.

Těsto se může v průběhu procesu kynutí znovu prohníst a nechat opět nakynout. Zlepší se tak jeho kvalita. Na celý proces kynutí v teplém prostředí stačí hodina. Těsto lze použít ve slané i sladké variantě.

Zdroj: iReceptář, Top recepty

Autor: Lída Kropáčková

Přidat na Seznam.cz